Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Goljufala z uvažanjem Kosovcev

Gradbeni delavec Saša Despot
Prevara. 161 državljanov Kosova je s ponarejenimi pogodbami pridobilo dovoljenje za bivanje v Sloveniji. To je bil samo izgovor, da so se raztepli po EU. Ponarejevalca pogodb prijeli.

Kriminalisti so odvzeli prostost 40-letnemu državljanu Kosova s stalnim prebivališčem v Sloveniji in njegovemu 29-letnemu bratu, ki ima pri nas začasno bivališče. Osumljena sta, da sta v letu 2010 161 državljanom Kosova prek štirih gradbenih podjetij v Kranju omogočila nezakonito bivanje v Sloveniji.

Koliko sta Kosovca s svojimi nečednimi posli zaslužila, policisti še ugotavljajo, znano pa je, da je potrebno za takšno uslugo plačati 2 tisoč evrov po osebi, kar znese 322 tisoč evrov.

Kosovca sta nezakonito bivanje omogočila s ponarejanjem pogodb o zaposlitvi, na podlagi katerih sta podala vlogo za delovno dovoljenje, po prejemu tega pa je kranjska upravna enota izdala še dovoljenje za začasno prebivanje. A 161 delavcev uradno ni nikoli delalo v Sloveniji, verjetno pa tudi bivalo ne. Policija sicer dopušča možnost, da so delali na črno, še verjetnejša pa je razlaga, da so dovoljenje za bivanje znotraj schengenskega območja zgolj izkoristili, da so se razšli po drugih državah.

Le vrh ledene gore?
Preiskovalna sodnica je za oba protagonista prevare odredila pripor in sodno pridržanje, policisti pa so proti njima vložili kazensko ovadbo zaradi petih kaznivih dejanj prepovedanega prehoda meje ali ozemlja države, 161 kaznivih dejanj ponarejanja listin ter 310 kaznivih dejanj overitve lažne vsebine. Policisti so prepričani, da bodo našli dokaze o še več kaznivih dejanjih, saj naj bi osumljena v Slovenijo po ocenah s poneverbami spravila okoli 400 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.