Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Goljufi utajili osem milijonov evrov

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Policija je ovadila kar 32 oseb, ki so se lotili davčnih utaj prek verige slamnatih podjetij in državo prikrajšali za osem milijonov evrov. Domnevno naj bi šlo za povezavo z afero čista lopata.

Policija, davčna uprava in urad za preprečevanje pranja denarja so razkrili organizirano kriminalno združbo, ki je preko slamnatih gospodarskih družb izvrševala kazniva dejanja za delujoče gospodarske družbe, so sporočili z generalne policijske uprave. Ta združba je povzročila za 7,75 milijona evrov škode.

Združba je na podlagi fiktivnih pogodb in izstavljenih računov izvrševala nakazila. Pooblaščenci slamnatih družb pa so dvigovali gotovino in jo, zmanjšano za dogovorjeno provizijo, vračali nakazovalcem, ki so dejanski izvrševalci kaznivih dejanj.

Plačila brez storitev
Storitve slamnatih podjetij so največkrat uporabljali na področjih prometa z nafto in naftnimi derivati, prodaje motornih vozil, prometa z odpadnimi surovinami, gradbeništva, prometa z nepremičninami in svetovalnih storitev.

 
 

Ta zadeva naj bi bila povezana z eno večjo zadevo, ki se je preiskovala lani.

Branko Japelj

 
V sporočilu je tudi zapisano, da so kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana podali kazensko ovadbo zoper 32 oseb, ki so utemeljeno osumljene storitve 22 kaznivih dejanj, in sicer hudodelskega združevanja in kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic.

Z zbiranjem obvestil, pregledom obsežne dokumentacije in računalniških podatkov je bilo v predkazenskem postopku potrjeno, da slamnate družbe za plačnike niso opravljale nobenih storitev, niti niso opravljale prometa blaga.

Namigi na čisto lopato
V kazenski ovadbi je zajetih 21 delujočih gospodarskih družb, ki so na slamnate družbe nakazale skupno dobrih pet milijonov evrov. Skupaj je bilo tako v tej zadevi ovadenih že 55 oseb zaradi utemeljenega suma storitve 39 kaznivih dejanj, katerih skupna škoda znaša 7,75 milijona evrov.

Za koga gre, na policiji niso razkrili, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da "naj bi bila ta zadeva povezana z eno večjo zadevo, ki se je preiskovala lani". Domnevno naj bi šlo za afero čista lopata.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.