Slovenija > Črna kronika
4472 ogledov

Grozil Janezu Janši in bil oproščen

Janez Janša Profimedia
Ludvik Tomšič je bil danes oproščen krivde za grožnje, ki jih je februarja 2020 izrekel na protestih v Ljubljani.

V Ljubljani je 28. februarja 2020 potekal protestni shod pod sloganom Brez strahu – Proti koaliciji sovraštva, ki ga je spodbudil podpis koalicijske pogodbe strank SMC in DeSUS s SDS.

Med približno 3000 protestniki, ki so se sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS, je bil tudi 62-letni Ludvik Tomšič. Njegove parole Fašista Janšo ubit!, Janšo je treba samo ubit in nič drugega!, Zgago dela že 30 let! so se znašle na posnetku, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, ustavilo pa ga ni niti opozorilo policista, naj preneha z neprimernem vedenjem.

Ludvik Tomšič | Avtor: D. M. Ludvik Tomšič D. M.
Grožnje prestrašile Janševa otroka

Ker se kaznivo dejanja grožnje preganja na predlog oškodovanca, je Tomšič na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča sedel potem, ko je Janez Janša podal predlog za pregon. Kot je nekdanji premier povedal pred sodnico Jerco Oblak, so Tomšičeve grožnje še posebno odmevale, ker jih je izrekel ravno v napetem času sestavljanja vlade. Njega niso pretirano šokirale, so pa zato razburile njegovo družino, mladoletna otroka sta ga spraševala, če ga bodo ubili.

Tomšič se je zagovarjal, da je na prostestih videl plakate z napisi Smrt janšizmu: "Jaz sem to prebral Smrt Janši." Dodal je, da ni imel namena spodbujati strah, vpil je tako kot drugi, a so potem utihnili, on pa je vztrajal.

Pregledal ga je tudi izvedenec psihiatrične stroke, ki je pri njem ugotovil duševno motnjo, posledico difuzne okvare možganov, to so povzročili zapleti pri operaciji. Ob izrekanju groženj zato ni bil prišteven, saj ni imel nadzora nad svojim ravnanjem.

Odkorakal iz dvorane

Danes je Tomšič zelo razburjeno in nazorno pojasnil situacijo, v kateri se je znašel neposredno pred protestnim shodom: "Imel sem zdravstvene težave. Doma sem imel piz..., tudi žena me je zapustila. Imam poln k... vsega." Sodnica Oblakova ga je opozorila, naj se dostojno obnaša, sicer bo moral iz dvorane. Pa je med zaključnimi besedami okrajne državne tožilke Anite Filipčič kar sam odkorakal: "Jaz tega ne bom več poslušal. Adijo!"

shod proti politiki | Avtor: Anže Petkovšek Shod proti koaliciji sovraštva, ki so ga pripravili civilno-družbena gibanja in posamezniki, povezani v koalicijo Brez strahu, od sedeža SMC do sedeža DeSUS. Anže Petkovšek

In kaj je povedala Filipčičeva? Prepričana je, da je Tomšiču kaznivo dejanje dokazano. Potrdil ga je tudi sam, a ga skušal zminimalizirati, češ da je samo prebral, kar je pisalo na plakatih. Iz posnetkov pa izhaja, da ni bilo plakatov s tako vsebino in tudi nihče ni vzklikal groženj: "Obdolženi na proteste ni prišel z namenom izražanja nestrinjanja s politiko Ivana Janše, ampak z namenom vzbujanja vznemirjenosti pri njem, zavedal se je, da se ga snema in se bo naslovnik seznanil z izrečenim. Obdolženi svojega dejanja niti ni obžaloval ter se opravičil Ivanu Janši."

Predlagala pogojno kazen

Filipčičeva, ki je predlagala pogojno kazen štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta, je prav tako omenila Tomšičevo neprištevnost, še bolj pa jo je v svojem zaključnem govoru poudarila njegova zagovornica, odvetnica Tatjana Sitar, in se zavzela za oprostilno sodbo.

In sodnica Oblakova jo je tudi izrekla: "Ludvika Tomšiča se oprosti obtožbe. Ni dvoma, da je vzklikal inkriminirane besede in s tem je bilo podano kaznivo dejanje grožnje. Razlog za oprostitev je njegova neprištevnost v času dejanja."

Tomšiča na razglasitev sodbe ni bilo, tožilka Filipčičeva pa se še ni odločila, ali se bo pritožila.

Komentarjev 42
  • Kmodri 21:02 13.oktober 2023.

    Princ Teme ala Sloweniche pacient in največji zdrahar, naj ve, da v Sloveniji ne bo sprave s kvislingi!

  • jezero 11:26 11.oktober 2023.

    Koliko šleperjev zastonj slovenskega kruha je že pojedel ta šefe? Redno vzame tudi repete!

  • Kmodri 17:50 10.oktober 2023.

    Normalno. Princ Teme je sam strašilo in največji Sloweniche Pacient! Vodja sekte S(D)S predstavlja grožnjo slovenski demokraciji, ko si prizadeva za rehabilitacijo kvislingov in vrnitev oblasti kleti in klera s preoblikovanje države v teokracio!