Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Helikopter trikrat v reševalno akcijo

Gore PU Kranj
Včeraj je helikoptrska ekipa za reševanje v gorah posredovala trikrat. Gorski policisti so se medtem odpravili na preventivno akcijo v gore.

Helikoptrska  ekipa  za  reševanje  v  gorah je včeraj posredovala trikrat, v enem primeru  so  izpod  Kanjavca  reševali  dve  prezebli Francozinji, na Planini Bukovec so pomagali planincu, ki si je poškodoval koleno, s  Planine  Lopučnica  pa  so  v  jeseniško bolnišnico prepeljali planinca, ki so ga popikale čebele.

Policisti med planince

Policisti  gorske policijske enote so včeraj dopoldne na območju Prisojnika in Mojstrovke izvajali aktivnosti za zagotavljanje splošne varnosti ljudi v gorah.

Že  zgodaj  zjutraj  so  v Planici govorili z izkušenim hrvaškim planincem, ki je načrtoval turo na Jalovec, vendar se ji je odpovedal, ker je  med  prebiranjem znakov ugotovil, da je vožnja z avtomobilom do Tamarja prepovedana,  hoja  do  izhodiščne  točke  in nazaj pa bi njegovo pot lahko bistveno  podaljšala.  Planinec  je  pojasnil,  da  je  spremljal vremensko napoved, ki je naznanjala popoldanske nevihte, ravno popoldan pa bi se s to nenačrtovano  zamudo  šele  vračal  z  gore. Hrvat si je potem izbral drugo turo.

Na Mojstrovki so se policisti srečali še z več deset planinci. Vsaj 30, med njimi  so bili domačini, Čehi, Avstrijci, Italijani, so se na goro povzpeli po  Hanzovi  zavarovani  planinski  poti,  prav vsi pa so bili opremljeni s čeladami, samovarovalnimi kompleti in ostalo gorniško opremo. Razočarala pa
je  organizirana  skupina  približno  60  Čehov,  ki  se  je  na Mojstrovko odpravila   po   »normalni  planinski  poti«  z  Vršiča.  Bili  so  slabše opremljeni, nekateri so bili povsem neprimerno obuti.

Pojdite zgodaj!

Večina planincev je bila do 11. ure že večinoma na vrhu gore in se je potem vračala  domov,  neprimerna  in  bolj  nevarna  je  bila odločitev dveh starejših  planink,  ki  sta  se  med  sestopanjem ostalih  na  goro  šele odpravljali.  Glede  na vremensko napoved je bila njuna odločitev nevarna.

Gorski policisti svetujejo, da se planinci v gore odpravijo dovolj  zgodaj, vzpenjajo naj se po težji, sestopajo po lažji poti. Pot naj prilagodijo vremenu in napovedi, svojim sposobnostim, boleznim, uporabljajo pa  naj  ustrezno  varovalno in osebno opremo. Dovolj naj počivajo, uživajo dovolj tekočine, spremljajo naj vreme in se varno vrnejo domov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.