Slovenija > Črna kronika
35 ogledov

Hrvaška: pridržali podkupljive carinike

Meja mejni prehod slo hrv BOBO Žurnal24 main
Hrvaški protikorupcijski urad in hrvaški cariniki so davi aretirali okoli 20 oseb, ki jih sumijo sodelovanja pri tihotapljenju velikih količin blaga čez mejo.

Med prijetimi je več hrvaških carinikov, ki so delali na slovensko-hrvaških mejnih prehodih Obrežje/Bregana in Gruškovje/Macelj, na spletni strani piše hrvaški časnik 24sata.

Časnik navaja, da so policisti več mesecev spremljali delovanje prijetih oseb in ugotovili, da so sistematično tihotapili blago. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) jih bremeni, da so se združili v skupino, ki je v zameno za podkupnine spuščala blago čez mejo brez plačila carine. Prijeli so tudi tihotapce, ki so bili povezani s cariniki.

Storili več kot sto kaznivih dejanj
Popoldne je policija potrdila, da so izvedli kriminalistično preiskavo proti 23 osebam – 16 carinikom, šestim policistom in državnemu inšpektorju. Kot so sporočili s sedeža notranjega ministrstva, naj bi člani skupine od 10. marca lani do davišnjih aretacij storili več kot sto kaznivih dejanj korupcije, zaradi česar so proti njim vložili kazenske ovadbe.

Za denar omogočali uvoz blaga
Policija je še pojasnila, da so aretirani različnim osebam omogočali uvoz blaga na Hrvaško, ne da bi pri tem izvajali ukrepe, za katere so bili zadolženi, v zameno za to pa so sprejemali denar. Obenem so oškodovali državni proračun.

Gre za kazniva dejanja izogibanja carinskemu nadzoru, zlorabe položaja in pooblastil, ponarejanja dokumentov ter sprejemanja in ponujanja podkupnin. Kazniva dejanja so storili večinoma na območju krapinsko-zagorske županije ter na območju Reke in Zagreba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.