Slovenija > Črna kronika
27 ogledov

Hudo poškodovan slovenski alpinist

Stena Anica Kuk, Paklenica, Hrvaška Žurnal24 main
Mladega slovenskega alpinista je med vzponom v hrvaškem nacionalnem parku Paklenica na glavo padel kamen. Hrvaški gorski reševalci s hitro akcijo rešili alpinista, ki je na zdravljenju v Splitu.

Hrvaški center za obveščanje je bil o nesreči obveščen okoli 12. ure. Slovenski alpinisti naj bi želeli preplezati steno Anića Kuk. Med plezanjem se je sredi stene odkrušil kamen in enega od alpinistov zadel v glavo. Kljub čeladi, ki jo je nosil, je utrpel hude poškodbe. Pričel je krvaveti, izgubil je zavest in bruhal. "Alpinist ima zlomljeno lobanjo. Čelada na glavi mu je rešila življenje. Lahko si predstavljate, kako izgleda, če na glavo z višine nekaj deset metrov pade deset kilogramski del stene," je za Dnevnik.hr dejal reševalec Vinko Prizmić.

Pripadniki hrvaške gorske reševalne službe (HGSS) so bili aktivirani ob 11.30. Kot so zapisali na svoji spletni strani, se je na kraj dogodka odpravila dežurna ekipa zadrske HGSS, v pripravljenosti pa je čakala helikopterska ekipa. Zaradi hudih poškodb glave in suma, da ima poškodovano hrbtenico, so aktivirali helikoptersko ekipo. Ponesrečenca so morali najprej spustiti do vznožja in ga nato prenesti na bližnjo jaso, na kateri je pristal helikopter. Prepeljali so ga v splitsko bolnišnico.

Po neuradnih podatkih, na katere se sklicuje portal 24sata, naj bi bil poškodovani član slovenske gorske reševalne službe. HGSS pa navaja, da gre za 23-letnega slovenskega alpinista.

Posredovali že včeraj

Hrvaški gorski reševalci so v nacionalnem parku Paklenica posredovali tudi v nedeljo, ko so na pomoč priskočili Nemki, ki je med plezanjem padla in se poškodovala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.