Slovenija > Črna kronika
10679 ogledov

Ima pet otrok in šverca migrante

bel kombi migranti SKP PU Novo mesto Fotografija je simbolična.
Poljaku Adrianu Edwardu Tomalskemu-Zajacu je za tihotapljenje migrantov grozilo 15 let zapora.

Na zaostren policijski nadzor na mejah se tihotapci migrantov, željni bogatega zaslužka, ne ozirajo. Med njimi je veliko tujcev, ki so v svojih državah socialni problem, za pošteno delo pa, čeprav so v najboljših letih, nočejo poprijeti. Zaustavijo jih niti zaporne kazni, ki so se v Sloveniji leta 2020 drastično zvišale: če jim je poprej grozilo do pet let zapora, jim zdaj od tri do deset, če so člani hudodelske združbe ali povzročajo nevarnost za življenje ljudi, pa celo do 15 let. Toliko je sicer pri nas zagrožena najvišja sankcija za uboj.

Obsojen že na Poljskem

Eden od takšnih prevoznikov je denimo Italijan, ki so ga dolenjski policisti prijeli včeraj zvečer med divjanjem z 220 kilometri na uro po avtocesti med Čatežem ob Savi in Drnovim. V beemveju je prevažal pet Sircev in Turka.

Drugega so v ponedeljek vklenjenega pripeljali pred okrožno ljubljansko sodnico Dejano Fekonja. Brezposelni Poljak Adrian Edward Tomalski-Zajac ima končano osnovno šolo, z ženo, ki ima iz prejšnjega razmerja tri otroke, pa še dva skupna. Živijo v socialnem stanovanju.

Čeprav je na sodišču zatrdil, da v domovini še ni bil obsojen, je iz kazenske evidence, poslane s Poljske, razvidno, da je dobil osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let za goljufijo, in da je moral plačati globo zaradi kaznivega dejanja zoper svobodo in človeško dostojanstvo.

Pet jih je strpal v prtljažnik

Zatem se je pridružil hudodelski združbi, ki tihotapi migrante iz Bosne in Hercegovine prek Hrvaške in Slovenije v evropske države, tja do Francije in Velike Britanije. Septembra je v volkswagnov kombi natrpal 17 Turkov, od tega pet v prtljažnik. Ko  jih je peljal od Predgrada proti Kočevju, je pred njim vozil še avto, da bi ga opozoril na morebitno policijsko kontrolo, a tokrat se je njihov načrt izjalovil. Policisti so v Livoldu ustavili kombi in Tomalskega-Zajaca vklenili.

Prek svoje zagovornice po uradni dolžnosti, odvetnice Irene Poženel, je s tožilstvom, ki ga je zastopala Ana Toni, sklenil sporazum o priznanju krivde. Glede na to, da je najnižja zagrožena kazen tri leta zapora, jo je odnesel z blago kaznijo, dvema letoma in pol aresta – olajševalna okoliščina je bila skrb za dva mladoletna otroka - plačilom stranske kazni v višini 1.500 evrov in petletnim izgonom tujca iz države.

Ob tem ni dvoma, da je bil v tolpi, ki pa je ni izdal, znano je le, da se je za prevoze "po ustaljenih poteh" dogovarjal z nekim Tomaszom, in da so načrtovali še najmanj dva. V prihodnje bodo njegovi (bivši) kompanjoni verjetno traso spremenili.

Komentarjev 10
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:13 14.november 2023.

    Izgon iz države! Za take mile kazni se jim splača pi_darije delati, saj gredo na all inclusive dopust.

  • Avatar darklord
    darklord 17:12 14.november 2023.

    Levico ven iz parlamenta. Vsak dan je slabše. Cigani delajo kar hočejo, migranti se prosto sprehajajo in delajo sranje. Policija nima nobene pravne podlage , da bi kaj urenila. Hvala lepa za tako demokracijo. In ne mi zdaj srati o ...prikaži več prejšnji vladi , itd. Problemi so zdaj in tukaj.

  • Plavi-mil 16:20 14.november 2023.

    Ma srečo, da so ga dobili levičarski slovenceljni in da ga bo v roke vzela skrajno levičarska sodnija, pa ga bo lepo oprostila, ker mediji ji že danes servirate " ima 5 otrok, živi v socialnem stanovanju" olajševalna okoliščina , itak.