Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Iskanje dveh planink, ena umrla

reševanje, gore, policisti MNZ
Okrog polšestih popoldne so reševalci dobili informacijo o pogrešani planinki, ki so jo kako uro pozneje tudi našli. Že pred tem pa reševalci žal niso mogli več pomagati planinki na bovškem.

Planinka je pogrešana na njeni poti iz Snežnika proti Sviščakom. “Iščeta jo dve reševalni skupini, in sicer iz Ilirske Bistrice in Postojne,” je za Žurnal24.si povedal Brane Žorž z Gorske reševalne službe Ljubljana, ki je pristojna za to širše območje. S planinko reševalci nimajo stika. "V tem trenutku je to vse, kar lahko povemo, kaj več bo znanega kasneje," dodaja Žorž.

Malo pred 19. uro je iskanje obrodilo sadove. "Z veseljem povem, da so reševalci izgubljeno planinko našli. Pri Travnih dolcih se je izgubila, kar pomeni, da je malo prevečkrat izbrala levo smer," nam je povedal gorski reševalec Brane Žorž. Gospa pri 50-tih je praznični dan sama izkoristila za pohod. 

Žal je imela manj sreče planinka, ki je na južni strani Prisojnika nekaj po 13. uri zdrsnila v globino. Posredovala je sicer posadka policijskega helikopterja, dežurni reševalci ter gorski reševalci iz Bohinja, vendar planinki žal ni bilo več pomoči.

Previdno, v gorah ponekod še sneg!

V Sloveniji se uradno glavna planinska sezona začenja 13. junija; ne glede na poletje, ki ga uživamo po nižinah, gorski reševalci in Planinska zveza Slovenije gornike opozarjajo, da je ponekod na poteh še vedno sneg, zato lahko brez primerne obutve, derez in cepina hitro pride do zdrsa. Vsem, ki se odpravljajo v gore, priporočajo tudi spremljanje vremenskih razmer, prehodnosti poti in podatkov o odprtju koč ter zgodnji start.

V vsak nahrbtnik ne glede na turo sodijo topla oblačila, alufolija ali velika črna vreča za smeti, ki še bolje zadržuje toploto okoli telesa, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka z rezervnimi baterijami, mobilni telefon s polno baterijo, beležka in svinčnik, sveče in vžigalice ter hrana z visoko energijsko vrednostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.