Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Italijani priprli slovenskega kriminalca

Policija
1/5
PU Koper
Italijanski policisti so v sodelovanju s slovenskimi kriminalisti odkrili skupino, ki se je ukvarjala s preprodajo orožja. Kriminalci so bili državljani držav nekdanje Jugoslavije, z orožjem pa so trgovali s pomočjo italijanskih državljanov. Med priprtimi tudi Slovenci.

S Policijske uprave Koper so sporočili, da so skupaj z italijansko policijo na območju Italije in Slovenije prijeli pet osumljencev večjih kaznivih dejanj.

O obsežni preiskavi, ki je potekala več mesecev, piše tudi tržaški Il Piccolo. V akciji so prekinili kanal, po katerem je orožje (mitraljezi, bazuke, škorpijoni in podobno) z Balkana potovalo v Italijo. Tovrstno orožje bi bilo lahko namenjeno mednarodnim teroristom, je za omenjeni časopis povedal policijski komandir Pierluigi Mancuso.

V preiskavi so odkrili tudi znanega slovenskega kriminalca, ki je bil po pisanju tržaškega dnevnika že obsojen za umor. V Italiji pa je že leta poznan kot "zelo nevaren element iz vzhodne Evrope", bil pa naj bi tudi organizator atentata na tržaškega funkcionarja.

Akcija poteka že od aprila

Aprila letos so bili koprski kriminalisti s strani italijanskih finančnih stražnikov iz Trsta zaprošeni, da na ozemlju Italije izvajajo obširno kriminalistično preiskavo zoper večje število članov kriminalne združbe z območja Italije in Slovenije, ki izvršuje kazniva dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva in katere člani na območju Slovenije kupujejo orožje z namenom preprodaje različnim kriminalnim organizacijam na območju Italije, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Na podlagi obvestila finančnih stražnikov in nadaljnjih zbranih ugotovitev so koprski kriminalisti že aprila v tesnem sodelovanju s finančnimi stražniki iz Italije začeli obširno kriminalistično preiskavo zoper identificirane slovenske in italijanske osumljence.

V obširni akciji priprli pet ljudi

V kriminalistični preiskavi so bili na podlagi pridobljenih dovoljenj in odredb Okrožnega sodišča v Kopru in Okrožnega državnega tožilstva iz Kopra izvajani različni prikriti preiskovalni ukrepi, preiskavo pa je vodil in usmerjal okrožni državni tožilec iz Kopra. Konec julija in v začetku avgusta pa so na območju Italije, natančneje v Trstu, ter v Sloveniji, na območju Obale in Krasa, izvedli akcijo, v kateri so prijeli pet osumljencev kaznivih dejanj. V Italiji so prijeli 53- in 54-letnega Italijana ter 43-letnega Slovenca s prebivališčem na območju Kopra. V Sloveniji pa so prijeli 23- in 31-letnega Slovenca.

Zaporna kazen do 10 let

Med kriminalistično preiskavo je bilo zbranih dovolj dokazov za podajo kazenskih ovadb zaradi utemeljenega suma storitve skupno štirih kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva in dveh kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Zoper osumljene so bile na okrožno državno tožilstvo podane ustrezne kazenske ovadbe. Grozi jim kazen od enega do deset let.

Sodelovanje uspešno

"Tudi tokrat se je izkazalo, da sodelovanje slovenske policije z varnostnimi organi tujih držav poteka izredno korektno, strokovno, zakonito, predvsem pa uspešno in učinkovito. Dejstvo je, da je organiziran kriminal že zdavnaj prestopil tako regionalne kot tudi državne meje, kar zahteva mednarodno usklajene in načrtovane aktivnosti na področju boja zoper organiziran kriminal, kar se je odrazilo tudi v tem konkretnem primeru," so še zapisali na Policijski upravi Koper.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 08:24 11.november 2011.

    Se bi reklo ročni avtomat.

  • maneken 19:51 17.avgust 2011.

    prepisovanje iz Il piccola ni nobeno poročanje. To znam tudi sam.

  • Bizgec 17:13 17.avgust 2011.

    Od kdaj je pa UZI polavtomatska puska, kot ste napisali? Ni niti puska, niti ni polavtomatska... Dalec od obeh....