Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Ivana Cernica sodišče oprostilo terorizma

<slovenija> 29.10.07, sodna dvorana, sodnisko kladivo, kladivo, foto Dejan <slovenija> 29.10.07, sodna dvorana, sodnisko kladivo, kladivo, foto Dejan
Ivana Cernica sodnica oprostila obtožbe terorizma, za kaznivi dejanji proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter ponarejanja listin pa mu je izrekla enotno kazen leta in treh mesecev zapora. Ker se v kazen šteje čas pripora, Cernic odhaja na prostost. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Na Okrožnem sodišču v Kopru so izrekli sodbo Ivanu Cernicu, osumljenemu, da je češkemu finančnemu ministru poslal pošiljko s strupeno snovjo. 

Sodnica Meri Mikac je Cernica oprostila terorizma, za preostali dve kaznivi dejanji pa mu je dodelila leto in tri mesece zapora. V kazen se šteje čas pripora, v katerem je bil Cernic od decembra lani, tako da odhaja na prostost. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Kot je v obrazložitvi sodbe pojasnila okrožna sodnica, je verjetnost, da bi obtoženi storil očitano mu kaznivo dejanje, enaka verjetnosti, da ga ni storil. Predvsem ni neposrednega dokaza o povezanosti Cernica s še vedno neznanimi sostorilci, ki so grozili češki vladi.

Prav tako ni bil predložen noben dokaz, da je Cernic vedel za namen pošiljke, ki jo je poslal češkemu finančnemu ministru Andreju Babišu, je navedla sodnica.

Glede kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in ponarejanja listin pa je Cernic dejanji priznal, upoštevajoč dejstvo, da ni bil predkaznovan, pa se je sodnica odločila za izrek nižjega praga zagrožene kazni: "Upam, da vam je bila to šola za vse življenje," je povedala Cernicu.

Cernic je po izreku sodbe povedal, da je takšno razsodbo pričakoval, saj s terorizmom ni imel nič. Kot je dodal, ima zdaj namen dokončati študij veterine.

Po besedah njegovega zagovornika Gorazda Gabriča so strokovne priče v dokaznem postopku "izpovedale to, kar smo mi trdili od vsega začetka, da Ivan Cernic ni terorist".

Kot je pojasnil, je Cernic že od vsega začetka priznal ostali očitani mu kaznivi dejanji. Glede na to, da bi moral Cernic glede na današnjo sodbo, ki še ni pravnomočna, prestati še okoli dva meseca zapora, pa bodo predlagali, da kazen prestane z opravljanjem družbeno koristnega dela.

Tožilstvo že napovedali pritožbo

Tožilstvo je vztajalo,  da je bil Cernic, sicer zamejski Slovenec, aktivni del kriminalne združbe, ki je grozila češki vladi, pa tudi večjemu število prebivalstva, v zameno za prenehanje grožnje pa je zahtevala odkupnino. 

Po navedbah državnega tožileca Mateja Oštirja, je Cernic sam priznal nakup živosrebrovega klorida kot tudi, da je poslal pošiljke s to snovjo na Češko. Grozilna elektronska pisma, ki jih je prejela češka vlada, so vsebovala skrben načrt, ki je vključeval uporabo razpršene strupene snovi na večjem številu prebivalstva, ključen del načrta pa so predstavljale opozorilne pošiljke živosrebrovega klorida članom češke vlade.

Obramba predlagala oprostitev obtožbe terorizma

Obramba nasprotno trdi, da je že sama obtožnica povsem nedefinirana, Cernic pa je le sledil navodilom naročnika pošiljke. 

Cernicev zagovornik je že tekom glavne obravnave izpostavil, da je Cernic na spletnem črnem trgu prekupčeval s snovjo, ki je prosto dostopna na spletu in v obliki, kot jo je poslal, za prejemnika ni bila nevarna. Cernic naj bi pri tem pošiljko zgolj poslal na naslov, ki ga je prejel od anonimnega naročnika. Tožilstvo po mnenju obrambe v ničemer ni dokazalo povezave Cernica s teroristično združbo niti ni prišlo na dan z imeni ostalih domnevnih teroristov.

Specializirani državni tožilec Oštir je v zaključnem nagovoru izpostavil, če bi Cernic res bil le sredstvo v rokah teroristov, bi naročniki nadaljevali z grožnjami, vendar so te prenehale takoj po njegovi aretaciji.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.