Slovenija > Črna kronika
46 ogledov

Iz kombija prikorakalo 26 tujcev

kombi ilegalci
1/8
PU Koper
60-letni hrvaški državljan je v svojem vozilu prevažal 26 tujcev. Ilegalni migranti so za pot plačali do 3.500 evrov na osebo.

Policisti Policijske postaje (PP) Ilirska Bistrica so bili 16. januarja dopoldne obveščeni, da je pri planinskem domu na Sviščakih parkiran kombi znamke Fiat Ducato brez registrskih tablic, ki ima predrti desni pnevmatiki.

Policisti so tam res našli opisano zapuščeno vozilo, ki je imelo predrti desni pnevmatiki, bilo pa je zaklenjeno. V njem so opazili dve hrvaški registrski tablici, na tleh tovornega dela vozila pa so bili ostanki hrane. Zaradi suma, da so kombi uporabili storilci za prevoz ilegalnih migrantov in da so še v bližini, so policisti s kriminalisti na območju Sviščakov postavili več zased z namenom prijetja ilegalnih migrantov in vodnika oziroma voznika.

60-letni Hrvat prevažal 26 tujcev

Pozno popoldne isti dan je patrulja PP Ilirska Bistrica na regionalni cesti med Sviščaki in Ilirsko Bistrico opazila tovorno vozilo znamke Iveco Daily s hrvaškimi registrskimi tablicami, ki je peljalo s Sviščakov proti Ilirski Bistrici in je bilo vidno obteženo. Vozilo, ki ga je vozil 60-letni državljan Republike Hrvaške, so ustavili.

Pri pregledu tovornega dela kombija so odkrili še 26 tujcev, in sicer dva državljana Kosova, pet državljanov Sirije, osem državljanov Eritreje, štiri državljane Alžirije, štiri državljane Nigerije, dva državljana Sudana in enega državljana Turčije. Nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop in prebivanje v Sloveniji oziroma Evropski uniji. Policisti so nato ugotovili, da ima 60-letni državljan Hrvaške izrečen ukrep prepovedi vstopa na območje schengna za čas od 17. 2. 2009 do 17. 1. 2015.

V gozdu čakali nov prevoz

Preiskava je pokazala, da so vsi nedovoljeno vstopili s kombijem iz Hrvaške v Slovenijo na območju Gomancev, nato pa zaradi predrtih pnevmatik obstali na območju Sviščakov. V bližini zapuščenega kombija so se skupaj skrili v gozdu in počakali, da so jim do zdaj neznani sostorilci pripeljali drug kombi in ga pustili na dogovorjenem mestu, dva kilometra stran, ter o tem obvestili 60-letnega Hrvata. Ta je kombi nato prevzel, vanj vkrcal ilegalne prebežnike in jih odpeljal v smeri Ilirske Bistrice oziroma v notranjost Slovenije, ko so ga ustavili ilirskobistriški policisti. Za pot so ilegalni migranti plačali do 3.500 evrov na osebo.

60-letnemu vozniku so zaradi utemeljenih razlogov za sum prepovedanega prehajanja prek meje ali ozemlja države, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, zaradi zbiranja obvestil in dokazov ter obstoja pripornih razlogov odvzeli prostost. Po končanem postopku so ga koprski kriminalisti privedli k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zanj odredil pripor.

Razen enega ilegalnega prebežnika, ki je podal prošnjo za mednarodno zaščito, so bili preostali vrnjeni hrvaškim varnostnim organom v skladu z meddržavnim sporazumom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.