Slovenija > Črna kronika
16731 ogledov

Iz sodišča prodajal podatke kriminalcem, rabil je za mamila

sodišče Celje Saša Despot
Zdaj bivši zapisnikar na celjskem okrožnem sodišču Vojko Tadina že prestaja petletno zaporno kazen, v petek pa so obsodili še dva sovpletena in enega oprostili.

Pred skoraj natanko dvema letoma, sredi aprila 2021, so celjski kriminalisti zaradi suma trgovine z mamili opravili 16 hišnih preiskav, pri tem pa naleteli na dokumente tamkajšnjega okrožnega sodišča, ki so se nanašali na prikrite preiskovalne ukrepe, povezane prav s tem primerom. Sledi so vodile do zapisnikarja 31-letnega Vojka Tadine, ki je združbi večinoma izdajal čas hišnih preiskav.

Družba ga je zavedla

Seveda ne zastonj: denar je rabil za poravnavo dolgov, nastalih s preprodajo droge, ki naj bi jo tudi sam užival. Podatke je menda prodajal dve leti, po obtožnici naj bi jih izdal pet in kompromitiral devet zadev, a je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde v zameno za pet let zapora na odprtem oddelku v Rogozi. Seveda so ga tudi vrgli iz službe.

"V tistim času sem imel težko obdobje, težave sem napačno reševal, družba me je tudi zavedla in sem tonil globlje in globlje. Moral bi to rešiti drugače. Vse bi spremenil, a zdaj je že prepozno. Česa podobnega ne bom več storil. Tudi čas v priporu mi je pomagal, da sem pričel drugače razmišljati. Želim si ustvariti družino z bivšo partnerko in skrbeti za najina mladoletna otroka. Zdaj sem zaposlen za nedoločen čas, plačujem preživnino,"  je po poročanju Večera sodišču marca lani razlagal Tadina in iskreno obžaloval dejanje.

Obtožena pa je bila še četverica. Danijel Šenveter je že na predobravnavnem naroku priznal pomoč pri dveh izdajah, češ da ni vedel, da gre za tajne podatke. V zameno za sodelovanje je dobil leto in deset mesecev zapora, v katerega prihaja le ob vikendih.

Dokumenti na telefonu

Gregor Tanšek, obtožen izdaje tajnih podatkov in pomoči pri tem – na njegovem telefonu so med preiskavo našli nekaj sodnih dokumentov – je bil v petek spoznan za krivega samo za prvo dejanje in jo odnesel s šestimi meseci pogojnega zapora za preizkusno dobo treh let.

Tudi preostala dvojica se sploh ni zagovarjala. Miran Despot bo tri leta pazil, da ne bo spet dajal podkupnine, izrečeno mu je bilo eno leto pogojnega aresta in stranska kazen 1150 evrov, Matica Mlakarja, za katerega je tožilka Ivanka Slana zaradi pomoči pri izdaji tajnih podatkov predlagala leto in dva meseca zapora, pa je sodnica Andreja Lukeš oprostila.

Sodba še ni pravnomočna, verjetno pa gre pričakovati pritožbo tožilstva.

Komentarjev 6
  • brencl47 10:01 24.april 2023.

    To je žal naše sodstvo! Namesto stroge obsodbe takih sprevrženih dejanj, raje sporočajo, da bodo taka dejanja nekaznovana!

  • Avatar Leon
    Leon 06:47 24.april 2023.

    Kje je vrh ledene gore ?