Slovenija > Črna kronika
21372 ogledov

Iz zemlje je molela roka, odkopali so njenega brata

Danijel Božić osebni arhiv Danijel Božić ob praznovanju rojstnega dne
Na današnji dan pred štirimi leti so se svojci poslovili od Danijela Božića, a njegovim krvnikom, vse sledi vodijo k domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, še vedno ne sodijo. Ob žalostni obletnici smo se pogovarjali z njegovo sestro Dijano Bukurov.

"V tem času obeležujemo tri obletnice: 15. novembra 2019 je izginil, 1. decembra so ga našli, zakopanega v gozdu, 10. decembra smo ga pokopali," s strtim glasom pripoveduje Dijana Bukurov, sestra brutalno umorjenega Danijela Božića. Njegova smrt naj bi bila povezana z domnevnimi člani slovenske celice Kavaškega klana, ki jim v Ljubljani sodijo že od januarja, a storilci še po štirih letih niso stopili pred obličje pravice.

Danijel Božić | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Iz hiše izginilo za 1,5 milijona evrov kokaina

Oktobra 2019 je iz hiše Dragana Čikojevića na Okroglem na Gorenjskem izginilo za 1,5 milijona evrov kokaina, last Kavaškega klana. Njegovi domnevni člani naj bi za krajo osumili slepega Žarka Tešanovića, Božića, Davida Šolajo, Igorja Mančića in še eno osebo, menda s Hrvaške. Kazen je bila smrt.

Prerešetano truplo 20-letnega blejskega tovornjakarja Šolaje so 11. decembra istega leta našli na skalah nad plažo v okolici Malage v Španiji. Petintridesetletnega Mančića je januarja letos plačani morilec likvidiral v Oražnovi ulici sredi Ljubljane, kamor je nekdanji partnerici pripeljal hčerko.

Božića so prosili za prevoz v Trst, kamor se je namenil s Tešanovićem in Klemnom Kadivcem. Ta ga je menda prepričal, naj ustavi v Ankaranu, kjer je bil bojda dogovorjen z Bojanom Stanojevićem in še drugimi člani združbe dogovorjen, da ugrabijo Božića in Tešanovića. Prvega jim je uspelo, drugega ne, ker so na poziv domačinov posredovali policisti.

Gledal, kako mu kopljejo grob

Na prvi decembrski dan so pripadniki posebne policijske enote v gozdu pri Okroglem zagledali roko s pokrčenimi prsti, ki je molela iz zemlje. Izkopali so truplo Božića, preiskava je pokazala, da so ga krvniki pred smrtjo mučili, štirikrat ustrelili, mu s težkim koničastim predmetom, menda krampom, zadali usodne poškodbe glave, nazadnje pa polili z varikino in cevosanom. Še prej je moral gledati, kako mu kopljejo grob.

Kadivcu, Stanojeviću in Draganu Čikojeviću je tožilstvo očitalo ugrabitev Božića in poskusa ugrabitve Tešanovića, januarja letos pa so jim na koprskem okrožnem sodišču izrekli sodbo, vendar za milejše sankcionirano kaznivo dejanje, protipravni odvzem prostosti. Kadivec in Stanojević sta dobila po štiri leta in devet mesecev zapora, Čikojević je bil oproščen.

Sodna preiskava še ni uvedena

Osmega julija 2022 je specializirano državno tožilstvo (SDT) zaradi ugrabitve in umora Božića in poskusa umora ter ugrabitve Tešanovića na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper osem oseb, ki je bila v začetku maja letos tudi uvedena. Potem se je zapletlo: obramba osumljenih se je pritožila zaradi kršitev kazenskega postopka in to uspešno. Sklep o uvedbi sodne preiskave je bil razveljavljen. Preiskovalna sodnica mora zadevo preučiti in se odločiti, ali bo spet uvedla preiskavo ali ne.

Do zdaj se še ni opredelila, izhaja iz odgovora, ki smo ga prejeli od SDT: "Po vložitvi zahteve za preiskavo sodišče odločitve še ni sprejelo."

Ne bomo se pobrali

Dijana Bukurov je ogorčena, da se "na sodišču nič ne dogaja": "Moja hčerka je delala samomor zaradi tega. Ne bomo se pobrali." Njeno družino zelo moti poročanje, da naj bi Danijel oropal Kavaški klan. "Samo peljal jih je na Primorsko, ker se mu je Žare smilil, menda je slep (pred petnajstimi leti se je ustrelil v glavo, op. a.), čeprav s ključem takoj zadane ključavnico. Z vsem skupaj pa moj brat ni nimel nič, umazali so njegovo ime. Bil je kolateralna škoda." 

O Tešanoviću pove še več in se ob tem sprašuje, od kod mu denar: "Veliko je vložil v hišo, povsem jo je obnovil, meni pa rekel, da sem beda na minimalcu. Ponosna sem, da sem medicinska sestra, kolikor zaslužim, je vsaj pošteno."

Danes mu bodo prižgali sveče

Zanimivo je, da so policisti ponujali zaščito tako Tešanoviću kot Mančiću, temu celo  teden pred smrtjo, a sta jo oba zavrnila. Tešanović je še vedno živ, ni pa jasno, kakšni so njegovi odnosi z domnevnimi člani hudodelske združbe. Po eni strani je razumeti, da živi v strahu, po Dijaninih besedah, "ponj prihajajo hudi avtomobili, beemveji in audiji, ga nekam odpeljejo in spet pripeljejo", po drugi pa je "po umoru Mančića sokrajanki rekel, da je s Kavaškim klanom poglihal račune". Roko na srce, je na sodišču večkrat spreminjal izjave, tudi v korist obtoženih, vsega pa se tudi ni več spomnil.

Bukurova je v svoji bolečini brez dlake na jeziku: "Nikogar se ne bojim. Bala sem se 16 dni, da bomo Danijela našli mrtvega. In smo ga."

Danes bodo prižgali sveče na njegovem grobu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • johana 10:10 10.december 2023.

    Kavaški klan - kakšni amaterji - del roke so pozabili zakopati/pospraviti pod zemljo, slepega človeka ne znajo ubiti. Edino to ni jasno, zakaj jih Žarko (Žare) drži v šahu (če jih sploh).

  • atamama 07:54 10.december 2023.

    Sodniki so dobili povečanje plač in sedaj čakajo na dodatke za skrajšanje čakalnih vrst. In tako se vrtijo kolesa ''pravice'', puščajo sledi v dušah ljudi, odgovornosti pa pri njih ni.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:33 10.december 2023.

    A je potrebno pisat o teh živalih