Slovenija > Črna kronika
45 ogledov

Izgon Makedonca, ki je pretepal tjulnja

Sredozemski tjulenj 24sata
Hrvaška policija je včeraj prijela 56-letnega makedonskega državljana, ki je na plaži v Pulju udarjal po sredozemskem tjulnju.

Do incidenta je prišlo včeraj popoldne v enem izmed puljskih zalivov, kjer med drugim stoji več napisanih opozoril o prepovedanem vznemirjanju strogo zaščitenega sredozemskega tjulnja. Eden izmed tjulnjev je počival na obali, pri čemer ga je opazovala večja skupina kopalcev. K redki živali je pristopil 56-letni makedonski državljan, ki je začel udarjati po tjulnju in ga poditi nazaj v morje, piše Jutarnji list.

Eden izmed ostalih turistov je njegovo početje prijavil na policijo, ki je Makedonca najprej kaznovala z denarno kaznijo 200 evrov, saj je kršil Zakon o varovanju narave. Ker so ugotovili, da Makedonec nezakonito biva na Hrvaškem, so ga še izgnali iz države in mu prepovedali 5-letni vstop.

Hrvaška policija pri tem še enkrat opozarja, da je sredozemski tjulenj strogo zaščitena živalska vrsta. Tako zaradi zaščite živali kot zaradi lastne varnosti svetujejo, da se ljudje tjulnju ne približujejo, ne mečejo vanj raznih predmetov in k njemu ne spuščajo svojih domačih živali. Za fizične osebe so predvidene kazni za vznemirjanje sredozemskega tjulnja visoke tudi do 4 tisoč evrov.

Komentarjev 4
  • Avatar Zala
    Zala 13:38 06.avgust 2014.

    Iz video posnetka, ki so ga objavili na hrvaških spletnih straneh, je jasno videti, da je gospod stopil k "medvedki" in jo samo pobožal po trebuščku. Verjetno se ni mogel zadržati, da se živali ne bi dotaknil. A, po njihovih ...prikaži več zakonih je strogo prepovedano vsakršno dotikanje. V kaj so spremenili novinarji božanje, vse, da se stran odpre in komentira. Sram jih bodi za potvarjanje dogodka.

  • maresem 17:48 31.julij 2014.

    Njega bi jaz oglobil z 4000€ in ne z 200€. Svinja gnila makedonska.

  • Johan Spohan 17:45 31.julij 2014.

    Verjetno je le makedonski državljan z zahodnega dela Makedonije ne pa Makedonec. V Istri pa prodaja sladoljed in burek.