Slovenija > Črna kronika
203 ogledov

Izjemno nevarna kraja vodnikov

daljnovod Shutterstock
Na srednjenapetostnem daljnovodu, ki povezuje razdelilni transformatorski postaji Dobrava in Slovenska Bistrica, so neznanci letos že štirikrat ukradli vodnike iz priklopljenega srednjenapetostnega daljnovoda.

To izjemno nevarno dejanje je bilo storjeno 4. marca na daljnovodu Rače – Dobrava  na odseku Fram - Radizel, 6. marca pa na območju Bohove. Podobni kraji sta se zgodili tudi 17. in 19. januarja, ko so neznanci ukradli vodnike daljnovoda Rače – Slovenska Bistrica na odseku Fram - Polskava. Neznani storilci so ukradli vodnike v skupni dolžini 5.800 metrov.

"Materialni strošek kraje vodnikov in sanacije omrežja je precejšen," opozarjajo na Elektru Maribor. Tovrstna kazniva dejanja namreč povzročijo še večjo posredno škodo; zaradi prekinitve vodnikov lahko pride tudi do izpada v oskrbi z električno energijo. "V enem primeru je bilo zaradi tega prizadetih 7.000 odjemalcev, ponavljajoče kraje pa tudi sicer ogrožajo omrežje, kar pomeni nepotrebne izpade električne napetosti oz. slabšo kakovost in zanesljivost dobave električne energije našim odjemalcem, prebivalstvu in gospodarstvu."

Nenazadnje pa neznanci s takšnimi dejanji ogrožajo svoja življenja in tudi varnost okoliškim odjemalcem, za katere poškodovano omrežje predstavlja veliko neposredno nevarnost.

Komentarjev 3
  • Brane Kacjan 09:18 13.marec 2015.

    Ga ni električarja, ki bi odklopil vodnik pod visoko napetostjo. Prej bi ga scvrlo. Na daljnovodnih stebrih so stekleni (keramični) izolatorji, da se vodniki ne dotikajo nosilnega stebra. Ne mogoč je dotik z vodnikom pod visoko električno napetostjo, brez smrtnih ...prikaži več posledic, 100% drži. Najprej je treba odklopiti električni tok in visoko napetost v RTP Razdelilni Trafo Postaji. Info za 113: 5.800m vodnikov dobite pri zoglenelih truplih v bližnji okolici.

  • mph 10:04 11.marec 2015.

    To, da ogrožajo svoja življenja, ni noben problem, vse ostalo pa je, zato bodo očitno morali nekako ukrepat. Ampak mi pa nekako tehnično ni jasno, če toliko pokradejo, verjetno zmanjka toka na začetku kraje. Kako se takoj ne ugotovi, kje ...prikaži več je prišlo do prekinitve in da jih nihče na zaloti, mi ni jasno, pa čeprav nisem iz te stroke.

  • mihatirs 08:49 11.marec 2015.

    morš bit pa res butl da kradeš AL/Fe vodnike...namest da bi raj kšn baker vn zvlekl-je vsaj kej vreden pa ti ga ni treba kilometre pobrat...bo pa slej kt prej par zapečenih gor ostal pa bo pol mir