Slovenija > Črna kronika
28 ogledov

Izkoriščala invalide za subvencije

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper 41-letnika iz Cerknice in 32-letnika iz Kopra, ki sta prek 17 podjetij zaposlovala invalide. Ko so dobili državno subvencijo, so jih odpustili.

Kriminalisiti so na podlagi pisne ovadbe Sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov ugotovili, da so si štiri gospodarski subjekti, dve gospodarski družbi in dva samostojna podjetnika protipravno prilastili denarna sredstva, ki so jih ti pridobili na podlagi javnega razpisa.

"Zatajena denarna sredstva se nanašajo na podeljene finančne vzpodbude, katere so gospodarski subjekti pridobili iz naslova novih zaposlitev invalidov, vendar pa je bilo v okviru predkazenskega postopka ugotovljeno, da je vsem 12 na novo zaposlenim invalidom prenehalo delovno razmerje pred pogodbeno določenim rokom. Obračunana razlika zatajenih denarnih sredstev znaša skupaj preko 69.000 evrov," so sporočili s PU Postojna.

Ključna akterja iz Cerknice in Kopra
Zadevo sta vodila 41-letni moški z okolice Cerknice in 32-letni moški z območja Kopra, ki sta dve izmed teh podjetij združila in v svojo dejavnost vključila še 16 drugih gospodarskih subjektov. Dela invalidom nikoli niso zagotovili.

"S takšnim prikrivanjem dejanskih okoliščin o zagotovitvi dela invalidom so osumljenci spravili v zmoto uslužbence Sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, zaradi česar so ti uslužbenci v škodo Sklada izplačali osumljencem kot samostojnim podjetnikom oz. družbam, katere so ti zastopali, denarna sredstva v skupni višini preko 275.000 evrov," še ugotavljajo policisti.

Ovadenih 18 oseb
Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru je bilo ovadenih 18 fizičnih oseb. Ključno vlogo pri izvršitvi teh kaznivih dejanj sta imela omenjena moška; Koprčan se je sicer v tem času preselil v Kanado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.