Slovenija > Črna kronika
6161 ogledov

Izola pod vodo, starše prosijo, naj otrok ne vozijo v šolo in vrtec

POPLAVA, HRVAŠKA, METKOVIČ Žurnal24 main
Velikanske preglavice zaradi povodnji v Izoli.

Razmere v Izoli se umirjajo, potem ko je zaradi močnega neurja in dežja poplavilo njen center in polovico Livad, vreme pa je povzročalo precej težav, so pojasnili na Občini Izola. Težave so bile tudi v starem mestnem jedru in v Simonovem zalivu. Poplavljeno je bilo Sončno nabrežje, promenada pred stavbo občinske uprave in nekatere ulice. Voda je začela odtekati, gasilci in prostovoljci pa odpravljajo posledice neurja in črpajo vodo, da bi predvsem v vrtcih in šolah danes normalno stekel pouk.

Zaradi poplav bo v enoti Školjka vrtca Mavrica danes delovalo le nekaj igralnic, ki so jih uspeli ponovno vzpostaviti, zato občina starše naproša, da otrok v vrtec ne pripeljejo, če uspejo organizirati varstvo drugače. Ostale enote vrtca bodo delovale nemoteno, so sporočili iz občine.

Italijanski vrtec L'Aquilone in osnovna šola Dante Alighieri bosta do nadaljnega zaprta. Poleg njiju tudi nekatere igralnice v enoti Školjka vrtca Mavrica, in sicer vsaj dokler ne bodo uspeli za silo sanirati nastale škode. Na spletnih straneh italijanska šola starše otrok obvešča, da je večerno neurje med drugim poplavilo več učilnic, kuhinjo in jedilinico ter telovadnico, ki so zaradi tega neuporabni. "Za vse otroke, ki niso imeli varstva je bilo poskrbljeno, Z jutrišnjim dnem bo varstvo otrok v vrtcih in pouk v šolah potekal nemoteno," pravijo na občini. 

Deroča voda je močno prizadela tudi avtokamp Jadranka. Vodja kampa Miro Kolenščič je dejal, da je voda drla z višjih delov in cest proti morju ter odnašala vse pred seboj. Med drugim je po kampu nosilo tudi prometno signalizacijo z bližnje ceste ter cvetlična korita. V kampu je bilo ponekod tudi do 40 centimetrov vode, tako da je prišla tudi v posamezne avtoprikolice. Poplavilo je tudi recepcijo in restavracijo kampa. Neurje je poškodovalo tudi strešno kritino, zato je voda puščala tudi s strehe. 

Poplavilo tudi hotele

V hotelu Haliaetum v San Simonu je poplavilo celotno kletno etažo, garderobe, pralnico, dvorane in bazen. Danes po vsej verjetnosti tudi ne bodo imeli tople vode. Posledice še vedno odpravljajo.

V hotelu Marina je voda zajela recepcijo in pritlične prostore, namočilo je tudi nekatere sobe. Še pred prihodom gasilcev so uspeli sami odstraniti vodo iz prostorov. Je pa bilo po besedah vodje hotela Ivice Evačić "vse skupaj kar stresno".

Zagorelo na kampusu

V večernih urah je zagorelo v izolskem Univerzitetnem kampusu Livade. Materialna škoda je precejšnja, objekt pa ni varen za uporabo. Trenutno še preiskujejo vzroke požara. Kot so sporočili z izolske občine, je bilo ravno gašenje požara v kampusu najzahtevnejša intervencija. Poplavilo je pritlični del, ogenj pa je zajel večji del električne napeljave.

V intervencijah je sodelovalo več kot 90 profesionalnih in prostovoljnih gasilcev. Po navedbah občine so bile na terenu do jutranjih ur prisotne tudi okrepljene ekipe Komunale Izola, ki so še pozno v noč reševale številne manjše usade, čistile večje naplavine in ostale javne površine. "Poleg gasilcev in delavcev komunalnega podjetja so izredno pripravljenost pri odpravljanju posledic neurja izkazali zaposleni v javnih zavodih in drugih ustanovah ter številni občani, ki so priskočili na pomoč sosedom," so še zapisali.

Obseg škode še ni znan, podrobnejša analiza bo narejena v prihodnjih dneh. Poplavljenih je bilo 84 objektov, zaradi premočene zemlje so se sprožili tudi usadi in plazovi, zato je bilo zaprtih več lokalnih cest. Večina je že očiščenih in znova prevoznih. .

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.