Slovenija > Črna kronika
11 ogledov

Izročitev Karnerjev ustavljena do konca aprila

karner, doping Bundeskriminalamt
Avstrijsko ustavno sodišče je do vključno 30. aprila ustavilo izročitev slovenskih zakoncev Karner. Par, aretiran zaradi suma preprodaje prepovedanih anabolikov, sicer želijo izročiti ZDA.

Kot je dodal odvetnik Karnerjevih Roland Grilc, bo ustavno sodišče zdaj skušalo presoditi primer, če pa mu do omenjenega datuma presoje ne bo uspelo izpeljati, bo verjetno podaljšalo rok, do katerega avstrijske oblasti ne smejo izročiti Karnerjevih ZDA. Grilc je ob tem komentiral, da so na ustavnem sodišču "očitno našli nekaj tehtnih razlogov, drugače takšne odločbe ne bi bilo".

Če avstrijsko ustavno sodišče, na katerega se je obrnil odvetnik Karnerjevih, ne bi ustavilo izročitve ameriškim predstavnikom, bi to izpeljali v petek. Da bodo izročitev izpeljali v petek, je v sredo potrdilo tudi veleposlaništvo ZDA v Ljubljani. Sicer pa sta bila Karnerjeva po Grilčevih besedah danes že na poti na Dunaj, saj naj bi na tamkajšnjem letališču v petek izpeljali izročitev.

Mamo proti varščini izpustili zaradi otrok

Karnerjeva naj bi zdaj prepeljali nazaj v Celovec, kjer sta v priporu. Grilc pa upa, da bodo vsaj Alenko Karner čim prej izpustili na prostost. Karnerjeva je slaba dva tedna že bila na prostosti, dokler je niso v torek znova priprli. Izpustili so jo proti plačilu varščine, ker so trije majhni otroci ostali brez staršev, a po odločitvi pravosodnega ministrstva je bila odločitev preklicana in je bila od torka zopet za rešetkami.

Zakonca Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra lani v sodelovanju z ameriškimi in italijanskimi oblastmi. Na sumljivo dejavnost zakoncev so Avstrijo, kjer sta Karnerjeva živela, opozorile ZDA, ki zato tudi zahtevajo njuno izročitev.

Na ustavno sodišče se je pritožila obramba

Obtožnico za Karnerjeva je 3. marca 2010 izdalo okrožno sodišče v Massachusettsu, v njej pa zakoncema očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje.

Izročitev ameriškim pravosodnim organom je že 11. januarja odobrilo deželno sodišče v Celovcu, nato je obramba vložila pritožbo, a je višje sodišče v Gradcu sklep 6. marca potrdilo. Dokončno dovoljenje za izročitev je zatem podalo še avstrijsko pravosodno ministrstvo. Obramba se je vmes pritožila še na vrhovno in ustavno sodišče, slednje pa je danes izročitev ustavilo.

Komentarjev 3
  • golob.bob 03:07 30.marec 2012.

    dej stric ne streli kozlov tistih razvajenih otrok niti noben noce gledat tle po nasih cestah, najstarejsa k je okol 9 je najvecji podn od podna... v osnovni soli zali druge manj premozne otroke, ker če slucajn nimajo tist kar ...prikaži več ma ona (le zacuda) so takoj manjvredni in vse mozne zaljivke kar obstajajo... skratka razvajen podn kar lahko pricakujes od otroka te starosti...

  • zic 22:54 29.marec 2012.

    meni se pa smilijo trije njuni otroci

  • boskre 16:44 29.marec 2012.

    Tud sanja se mi ne, zakaj bi Slovenija svoja državljana pustila izročiti ZDA?