Slovenija > Črna kronika
60 ogledov

Izvedenec: Ereiz med umorom v Kresnicah prišteven

Pošta Nik Rovan
Obtoženi ropa pošte v Kresnicah Blaž Ereiz se je povsem razumsko odločil, da bo šel v to dejanje. To je na današnjem nadaljevanju sojenja ocenil psihiatrični izvedenec Dragan Terzič.

Tožilec je na današnji obravnavi sicer nekoliko spremenil obtožbo, sodbo pa bodo predvidoma izrekli na prihodnji obravnavi konec aprila.

Zaslišan je bil psihiater Dragan Terzič, ki je Blaža Ereiza označil kot izjemno manipulativno osebnost, "ki se ne zna preleviti v čustva drugih", in da je njegovo obnašanje verjetno posledica njegovega težkega otroštva. To bo zdaj moral oceniti klinični psiholog, ki bo zaslišan 25. aprila, ko bo sojenje predvidoma tudi končano in izrečena sodba.

Tožilec Ereizu ne očita več, da bi Likovičevo najprej udaril v čeljust, ker je to Ereiz dvakrat zanikal, zdravnik pa ni mogel potrditi, da bi te poškodbe na njej res nastale. Zdaj mu namesto 30 let grozi 20 let zapora, saj naj je tako ne bi umoril na grozovit način.

Ereiz je odrasel v družini, kjer je bilo nasilje stalno prisotno, to pa je po Terzičevem mnenju tudi pripeljalo do razvoja takšne osebnosti ter je vplivalo na to, da je Ereiz do ljudi drugačen, kot bi sicer lahko bil. Obtoženi ima tako za seboj pestro zgodovino različnih težav, je spomnil Terzič, bil je že večkrat obravnavan in mu je vseeno, kaj se dogaja z ljudmi, ki jih oškoduje.

Sodnica želi sodbo izreči 25. aprila

Sodnica Andreja Sedej Grčar je že danes nameravala skleniti sojenje, vendar niso uspeli pravočasno dobiti mnenja kliničnega psihologa, zato je tožilstvo že danes predstavilo spremenjeno obtožbo. Iz obtožbe je umaknilo očitek, da je Ereiz med ropom pošte v Kresnicah Anico Likovič, ki je v ropu tudi umrla, udaril v obraz.

Ereiz ni nikoli priznal, da je udaril Likovičevo, prav tako ni možno izključiti dejstva, da se je Likovičeva udarila med padcem na tla, je pojasnil tožilec. Sojenje se nadaljuje 25. aprila, sodnica Sedej Grčerjeva pa je napovedala, da želi takrat tudi izreči sodbo.

Ereiz in Softić sta obtožena, da sta 21. junija lani najprej oropala pošto v Divači, nato pa se še isti dan odpeljala proti Kresnicam. Najprej je v pošto vstopil Softić, da bi, kot izhaja iz obtožnice, preveril, kakšno je stanje, tam plačal položnico in se vrnil v avto.

Pri tem naj bi se prestrašil, zato se je v pošto odpravil samo Ereiz in zaklical, da gre za rop. Kot je povedal v svojem zagovoru, se je povzpel na pult, v tistem trenutku pa se je vanj zagnala uslužbenka Anica Likovič. Med prerivanjem se mu je sprožila vnaprej napeta pištola in Likovičevo zadela v glavo. Likovičeva je nato omahnila na pult. Ereiz je pobral denar iz blagajne in pobegnil, nato pa sta se s Softićem odpeljala v Ljubljano, je še povedal v začetku sojenja.

Ereiz je v zagovoru dodal, da oba dogodka obžaluje, še posebej smrt Likovičeve. Smrti, kot je poudaril, ni želel ali je načrtoval. Družini Likovičeve se je mesec in pol po dogodku v pismu opravičil, čeprav se, kot je dejal, zaveda, da to ne bo spremenilo ničesar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.