Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Jamarki kamen zlomil stegnenico

Jamarji Pixsell
Dopoldan se je po več kot 20 urah srečno končalo zahtevno reševanje ranjene jamarke iz Majčevega brezna. Pri reševanju sodelovalo okoli 30 ljudi.

Včeraj nekaj minut pred 13. uro so bili reševalci obveščeni, da se je v omenjeni jami pri Moravčah zgodila nesreča. Kot je za Žurnal24 povedal Rajko Bračič, soudeleženec pri reševanju, sicer pa vodja jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije, je bilo reševanje izjemno zahtevno zaradi težke poškodbe in ozkega prehoda.

Izkušeni jamarki je med včerajšnjim spustom v brezno, ki so ga s kolegi opravili za trening, na nogo nenadoma priletel večji kamen. Udarec je bil tako silovit, da je utrpela odprti zlom stegnenice. Kot je pojasnil Bračič, so poškodovano jamarko najprej spustili na varno mesto, kjer so postavili bivak, da ni prišlo do podhladitve. Do nje se je spustil tudi zdravnik, po imobilizaciji pa se je začelo zahtevno dviganje na površje, ki je bilo zaradi hudih bolečin poškodovanke še toliko bolj naporno.

Zahtevno dviganje na površje

V nekem trenutku so morali nosila iz horizontalnega položaja postaviti celo v navpičnega. Poškodovana jamarka je ob pomoči protibolečinskih sredstev vse skupaj prenesla kolikor toliko dobro, proti koncu reševanja je reševalce ob sebi navdihovala celo s petjem, je še povedal Bračič.

Poškodovanko je na površju čakala zdravstvena ekipa, ki jo je prevzela v nadaljnjo oskrbo. Pri reševanju so poleg ljubljanskih in kranjskih jamarskih reševalcev pomagali tudi gasilci, ki so osvetljevali prizorišče.

Komentarjev 1
  • feferon 15:13 02.december 2012.

    Upam, da je zavarovana....