Slovenija > Črna kronika
71 ogledov

Jamarski potapljač eden redkih, ki so preživeli

Jamarski potapljači Profimedias
Pogrešani potapljač, ki so ga v soboto več ur iskali v Planinski jami, je s prisebnim obnašanjem omogočil srečen razplet.

Kot je pojasnil potapljač Gregor Aljančič, je s kolegi v Planinski jami raziskoval človeške ribice. Med plavanjem po spodnjem delu Pivškega rokava je zaplaval v sifon, ko pa je hotel izplavati, je zašel v slep kamin brez izhoda. Med iskanjem slednjega je našel nekaj manjših zračnih žepov in na koncu priplaval v večji zračni žep dimenzij 3x4 metre, kjer je izplaval na suho in se odločil za čakanje na pomoč. Med čakanjem je z udarjanjem po skali skušal signalizirati kolegom svojo lokacijo, a ga očitno niso slišali, saj so zaradi dolgega časovnega intervala, ko ga niso videli, že iskali pomoč zanj.

Po več urah čakanja se je bil zaradi že zelo slabe kakovosti zraka Aljančič primoran znova potopiti v sifon, k sreči pa je nadaljeval v pravi smeri in izplaval v bližini skupine reševalcev, ki so ga medtem že mrzlično iskali, je Aljančič pojasnil za STA.

Po naključju je ravno v soboto v Logu pod Mangartom potekala vaja za usposabljanja jamarskih reševalcev za reševanje izza sifonov. Ob zaključku jame je prišlo obvestilo o domnevni nesreči v Planinski jami, zato so se že zbrane ekipe lahko hitro odzvale. 

Ko so reševalci iz jame ravno pospremili ostale člane raziskovalne ekipe, so hkrati že prinesli na plano tudi veselo vest, da je pogrešani sam izplaval. 

"Včerajšnja reševalna akcija se je na veliko veselje in zadovoljstvo vseh prisotnih končala z najboljšim možnim izidom, tovrstne jamarske nesreče imajo običajno bolj tragičen izid, česar smo se vsi prisotni dobro zavedali. Več o samem dogodku bo znanega po podrobnejši analizi nesreče," je pojasnil namestnik vodje JRS Maks Merela.

Na reševalni intervenciji je sodelovalo 16 članov JRS iz reševalnih centrov Postojna, Kranj, Ljubljana in Velenje, 13 članov državne enote za tehnično potapljanje, en predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje, gasilci PDG Postojna in Planina, ekipa nujne medicinske pomoči Postojna ter Policijska postaja Postojna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.