Slovenija > Črna kronika
89 ogledov

Janković: "Bili so korektni"

Janković v Stožicah
1/26
Boštjan Tacol
Zorana Jankovića v povezavi z gradnjo Stožic sumijo nevestnega poslovanja, goljufije pri pridobivanju evropskih sredstev in zlorabe položaja. Vse aktivnosti policije že zaključene, vsem šestim odpravili pridržanje.

Ljubljanski župan in prvak opozicije Zoran Janković je po hišni preiskavi doma v spremstvu kriminalistov dopoldne prišel na Mestno občino Ljubljana. Preiskovalci so zdaj svoje delo tam že zaključili. Iz MOL so odnesli nekaj kartonskih zabojev dokaznega gradiva.

Računalnika mu niso zasegli

Janković je po končani izjavi dejal, da so med hišno preiskavo pri njih doma zasegli ženin računalnik ter njegov ipad, ki ga sploh še ni nikoli prižgal. Na MOL pa so zasegli računalnike podžupana Janeza Koželja in dveh tajnic. Njemu računalnika niso mogli zaseči iz preprostega razloga: ker ga nima.

Dejal je, da so bili kriminalisti korektni in da so dobili, vse kar so želeli. Potrdil je, da je v povezavi s Stožicami osumljen nevestnega poslovanja, goljufije pri pridobivanju evropskih sredstev in zlorabe položaja.

Dejal je, da si bodo današnji dan zapomnil po treh stvareh: rojstvu še ene vnukinje, podpisu 122 milijonov vredne pogodbe in obisku policistov.

Še preden županom so iz pridržanja izpustili sina Jureta Jankovića.

Sodišča verjamejo pravljicam

Da je bilo delo policije "maksimalno korektno", je ob odhodu iz mestne hiše dejal tudi Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin. Je pa, kot je poudaril, po vseh letih prakse presenečen, "na kakšne pravljice slovenska sodišča izdajajo odredbe za hišne preiskave". Pridobivanje odredb za hišno preiskavo v Sloveniji pa je označil za „modno muho“.

Za Jureta Jankovića srečen dan

Preiskavo so v večernih urah zaključili tudi na Electi, kjer so bili preiskovalci skupaj z Damijanom Jankovićem. Tudi on je ob odhodu dejal, da so bili policisti korektni. Današnji dan je zaradi rojstva prvorojenke označil za najsrečnejšega v svojem življenju.

Kriminalisti so hišne preiskave opravljali tudi v hiši Uroša Ogrina, predsednika upravnega odbora podjetja Gradis skupina G v Bohinju, kjer naj bi Ogrin preživljal prosti čas. Tja je Ogrin prišel med 12. in 13. uro, in sicer s svojim odvetnikom Borisom Grobelnikom. Dopoldne smo namreč poročali, da se je Ogrin že zjutraj s svojim osebnim vozilom odpeljal z Grepa. Okoli 20. ure so tudi njega izpustili iz pridržanja.

Potrkali naj bi tudi pri Jankovićevi sodelavki Jadranki Dakić in Zlatku Sraki, lastniku Energoplana. Obe družbi sta lastnici Grepa.

Preiskave so želeli opraviti tudi v Podjetju Baza Dante na Poljanskem nasipu, tja naj bi pripeljali tudi Jureta Jankovića, vendar se to ni zgodilo. So pa, neuradno, na podjetje pripeljali direktorja Boštjana Stamejčiča in ugotovili, da hišne preiskave ne bo možno opraviti, ker na tem naslovu obstaja le poštni nabiralnik.

Nezakonito porabljenih 10 milijonov?

Več kot 120 policistov in kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je v zgodnjih jutranjih urah začelo izvajati 23 hišnih preiskav, ki so se zvečer zaključile. Kot je dejal Robert Črepinko, pomočnik direktorja NPU, je intenzivna preiskava suma gospodarske kriminalitete in korupcije trajala leto in pol. Dodal je, da je bil predmet današnje preiskave tudi "ugotavljanje zakonitosti finančnih tokov v višini več 10 milijonov evrov".

Uradno niso potrdili, da gre za gradnjo in financiranje športnega kompleksa Stožice.

Pridržani naj bi bili osumljeni gospodarskega kriminala in korupcije, med drugim gre za sum zlorabe položaja in pravic, nevestnega dela v službi, pranja denarja in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje ter goljufije pri prejemanju evropskih sredstev. Grozi jim do osem let zapora.

Krive so Stožice

Davčni inšpektorji naj bi že pred časom odkrili sume kaznivih dejanj pri davčnem nadzoru več pravnih in fizičnih oseb, povezanih z družino Janković. Zaupni dokument davčne uprave, ki je prišel v javnost v začetku leta, naj bi dokazoval, da je denar Mestne občine Ljubljana (MOL), ki jo vodi župan Zoran Janković, po več transakcijah končal na bančnem računu podjetja v lasti istega Zorana Jankovića.

Župan MOL je po objavi dokumenta davčne uprave v javnosti zanikal, da naj bi MOL 2. novembra 2010 družbi Grep nakazala nekaj več kot 11 milijonov evrov, avgusta 2011 pa še štiri milijone evrov. "Durs je dvakrat pregledal MOL glede Stožic in ni ugotovil nepravilnosti. V žep Zorana Jankovića ni prišlo nič," je po objavi dokumentov dejal župan MOL Zoran Janković. Razmišljal je celo o tožbi.

Župan Zoran Janković in član uprave družbe STRABAG AG Gerhard Schinnerl sta sicer danes podpisala pogodbo za izgradnjo objektov za predelavo odpadkov, težko kar 155 milijonov evrov.

Komentarjev 43
  • primorka 16:32 30.september 2012.

    A STE ŽURNALCI NORMALNI, DOVOLITE TISTE POTRDITVE KI USTREZAJO VAM !!!!!!!!!!!!!!!!

  • primorka 16:29 30.september 2012.

    ZAKAJ SPLOH KOMENTARJI, ČE NE SMEMO POTRJEVATI ŽE NAPISANE !!!!!!!!!

  • primorka 16:27 30.september 2012.

    SPET NE REAGIRAJO PLUSKOTI, MEDTEM KO NEKATERI MINUSI PA JA. 1. JA, 2. NE.......... itd.