Slovenija > Črna kronika
2 ogledov

Janša zanikal stike z Wolfom in Riedlom

osemkolesnik patria STA
Premier Janez Janša je popoldne na pričanju v zadevi Patria pred deželnim sodiščem na Dunaju zanikal stike z glavnima obtožencema v procesu, avstrijskim lobistom Hansom-Wolfgangom Riedlom in podjetnikom Walterjem Wolfom.

Janša je preko videokonference iz Ljubljane še zatrdil, da je bila za sporen nakup oklepnikov pristojna vlada Antona Ropa.

V skladu s slovensko zakonodajo je bilo po Janševih besedah za mednarodni razpis za nakup in upoštevanje vseh pravil pristojno obrambno ministrstvo, za podpis pogodbe o nakupu oklepnikov pa tedanji obrambni minister Karl Erjavec.

Z Riedlom nikoli ni imel stikov

Na vprašanje o povezavah z Riedlom je Janša poudaril, da ga ne pozna in da z njim ni imel niti posrednih niti neposrednih stikov. Glede Wolfa pa je dejal, da ga pozna, odkar proti njemu poteka postopek, medtem ko prej ni imel stikov z njim.

"SDS nima z zdevo nič"

Premier je tudi izključil vsakršno vpletenost svoje stranke SDS v afero Patria. "SDS z zadevo Patria nima popolnoma nič opraviti. Slovenski novinar, ki je to trdil, je bil že dvakrat obsojen zaradi lažnih izjav," je zatrdil.

"V zadevi Patria nisem govoril z nikomer, ki ga omenjate v tem postopku," pa je Janša odgovoril na vprašanje sodnice Marion Zöllner. Ta ga je spraševala tudi o njegovih stikih z brigadirjem Tonetom Krkovičem, lastnikom Rotisa Ivanom Črnkovičem, orožarskim lobistom Juretom Cekuto in nekdanjim prvim možem HSE Jožetom Zagožnom. Ob tem je sodnica omenila, da so na Krkovičevem računalniku, ki so ga zasegli med hišno preiskavo, odkrili podatke, po katerih naj bi si denar, povezan z afero Patria, razdelili on, Zagožen, Krkovič in "stranka", kar naj bi pomenilo SDS.

Janša je na to odvrnil, da bi beseda "stranka" v tem primeru lahko pomenila udeleženo stran in ne politične stranke. Kdo je ta udeležena stran, pa bi morali po Janševih besedah vprašati tiste, ki so to napisali.

Proces o milijonskih podkupninah

Dunajski proces proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja, je povezan s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.

Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji. Oba očitke zanikata.


Komentarjev 2
  • privat 14:25 09.november 2012.

    jaz tudi nič nevem!! zdaj mi policija nič ne bo!! ha ha

  • Žurnalček 11:28 08.november 2012.

    Ne ga zajebavati, kajti on sploh ne ve , da so Patrije kupljene ! Prepričan pa je tudi da jih dela Stayer-Puch . Ne obtoževat človeka , ki pojma nima v teh stvareh, zato pa ve vse drugo boljše kot ...prikaži več doktorji znanosti ! Obramboslovna fakulteta je visokotehnološka zadeva , ki se ukvarja izključno z raziskovanji v medicini !