Slovenija > Črna kronika
12366 ogledov

Jože po strelskem pohodu izginil, našli le okrvavljen avto

Novice: Policija preiskava policijski trak Andrej Leban Fotografija je simbolična.
Interpol z rdečo tiralico trenutno išče pet Slovencev, a eden od njih, Luka Furlan, je že aretiran, in v perujskem priporu čaka na izročitev.

Interpol (Internationa Criminal Police Organization) je lani praznoval 100-letnico. Danes ima 178 držav članic, Slovenija je to postala leta 1992 z ustanovitvijo sektorja za mednarodno sodelovanje, takoimenovanega Interpola Ljubljana. Nacionalni centralni biroji se namreč načeloma poimenujejo po glavnem mestu države članice.

Iz banke odnesel 125.000 evrov

Pregledali smo Interpolove rdeče tiralice, kar pomeni,  da ima tudi katera koli država zunaj Evropske unije, v katero vstopi osumljenec, dovoljenje, da ga aretira. Trenutno je razpisanih 6789, od tega pet za slovenskimi državljani, Luko Furlanom, Nevenom Stanićem, Jožetom Pirhom, Urško Šprah in Danijelom Borojevićem. Toda, roko na srce, spletna stran mednarodne policije ni vestno ažurirana: Furlana so že februarja aretirali v Peruju. Čeprav še vedno aktualno, je vprašljivo tudi iskanje 48-letnega Borojevića, ki naj bi 29. maja 2002 s sostorilcem iz celjske poslovalnice Krekove banke odnesel 30 milijonov takratnih tolarjev oziroma 125.000 evrov. Šele ko so ga poleti 2021 aretirali v Republiki srbski, se je izkazalo, da ima dvojno državljanstvo, ob slovenskem tudi bosansko, BiH pa svojih državljanov ne izroča. Borojević se je tako znašel na prostosti, če tam hoče tudi ostati, pa ne sme zapustiti države.

Izsledili so ga v Južni Ameriki

Istega leta, 2002, je kaznivo dejanje zagrešil tudi 47-letni Luka Furlan iz Šempetra. Avgusta je bil vpleten v streljanje na Vipavski cesti v Rožni Dolini, šlo naj bi za obračun dveh tolp, v katerega so bili vpleteni Novogoričani in Ljubljančani. Obtožili so četverico, a se je Furlan, ki mu očitajo poskus umora, pogreznil v zemljo.

Luka Furlan | Avtor: Interpol Luka Furlan Interpol
No, ne v zemljo, ampak Južno Ameriko, kjer naj bi tudi čemel za rešetkami, tokrat zaradi prepovedanih drog. Po februarski aretaciji čaka na izročitev domovini. "Na zahtevo ministrstva za pravosodje države Peru je Slovenija posredovala vso zahtevano dokumentacijo, povezano z omenjeno osebo. O izročitvi Luke Furlana odloča ministrstvo za pravosodje države Peru, lahko pa potrdimo, da je trenutno v priporu v Limi," so nam včeraj pojasnili na generalni policijski upravi.

Iskali so ga tudi jamarji in potapljači

Usoda 67-letnega Jožeta Pirha iz Novega mesta ostaja uganka. Soboslikar je 9. maja 2017 obiskal nekdanjo partnerico, od njega mlajšo kar 30 let. Izsiljeval naj bi jo za denar, do katerega se je tistega dne očitno hotel dokopati s pištolo.

Jože Pirh | Avtor: Interpol Jože Pirh Interpol

Ko je prvič pritisnil na petelina, je zatajila, v drugo pa je le ustrelil skozi steklo na vhodnih vratih, krogla je njegovo bivšo zgrešila za las. Pirh je nato sedel v avto in za njim je izginila vsaka sled, sadov niso obrodile niti večkratne iskalne akcije, v katerih so sodelovali policisti, gasilci, jamarji, potapljači in lovci. Šele julija so nad Vrbjem našli njegovega renaulta scenica s krvavim sedežem in menda grozilnim pismom za njegovo nekdanjo partnerico. V resnici ni jasno, ali si je sodil sam, ali je pač pobegnil v tujino.

Predava v Združenih arabskih emiratih

Edina Slovenka na Interpolovi strani je 39-letna Ptujčanka Urška Šprah, osumljena goljufij in pranja denarja.

S partnerjem sta ustanovila investicijski sklad, 800 vlagateljev pa menda spravila ob kar 15 milijonov evrov. Šprahova se je po begu menda naselila v Združenih arabskih emiratih in tam, med drugim, predavala o plemenitenju denarja. Pred desetimi leti so jo celo prijeli v Abu Dabiju, a je Sloveniji nazadnje niso izročili.

Urška Šprah | Avtor: Interpol Urška Šprah Interpol

Triinštiridesetletni Neven Stanić iz Kotor Varoša je med iskanimi Slovenci le zato, ker ima ob bosanskem tudi naše državljanstvo. Zaradi trgovine z drogami ga sicer iščejo organi BiH.

Komentarjev 6
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:42 24.maj 2024.

    Taki poštenjakarji kot so v članku našteti, se prej ali slej spet zatečejo h kriminalu, zato je skoraj nemogoče, da ostanejo nekaznovani, pa ni važno v katero luknjo na koncu sveta se skrijejo.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 06:53 24.maj 2024.

    "Šprahova se je po begu menda naselila v Združenih arabskih emiratih in tam, med drugim, predavala o plemenitenju denarja."........Ja, kot Janšev tovariš na skupnem pogradu.. Ne vem kaj je s tem svetom narobe, da so kriminalci legalni davčni svetovalci, ali ...prikaži veči celo svetovalci prikletnih vlad ?!