Slovenija > Črna kronika
112 ogledov

Kamen usoden za 9-letno deklico

(Foto: Gore in ljudje) Žurnal24 main
Pri slapu Sopota (Soupat) pri Podmelcu na Tolminskem se je popoldne zgodila tragična nesreča. Zaradi udarca kamna v glavo je umrla 9-letna deklica.

"Devetletna deklica je bila nekaj minut pred poldnevom na ogledu slapa Soupat z večjo skupino turistov s Ptujskega oziroma Štajerskega, nakar se je v nekem trenutku sprožilo padanje kamenja. Eden od njih jo je usodno zadel v glavo. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za skupino skavtov iz okolice Ptuja," je zatrdil Dean Božnik, tiskovni predstavnik PU Nova Gorica.

Poškodbe so bile tako hude, da kljub nudenju ustrezne zdravniške pomoči s strani reševalcev ZD Tolmin deklice ni bilo mogoče več rešiti.

Bi čelada preprečila tragedijo?
Na naše vprašanje, če bi čelada lahko preprečila tragedijo, Trušnovec odgovori: "Glede na to, s kakšne višine je po prvih ocenah priletel kamen, čelada ne bi igrala nikakršne vloge."

"Natančne okoliščine smrti še raziskujemo, tako da podrobnosti sledijo. Izvedena je bila sanitarna obdukcija, sodna še ne," doda Božnik.

"Gre za turistično pot v Baški grapi, ki vodi od ceste nad vasjo Podmelec pod 62 metrov visok slap Soupat. Po naših informacijah je kamen priletel z višine in presenetil deklico. Gre za izredno nesrečen slučaj," nam pove organizator današnjega reševanja Žarko Trušnovec, načelnik postaje GRS Tolmin.

Dva hudo ponesrečena padalca
"Pred nekaj trenutki smo končali reševalno akcijo dveh padalcev na Polovniku. Eden izmed dvojice tujih državljanov je utrpel hude poškodbe prsnega koša in noge. Poškodovanec je bil prepeljan v jeseniško bolnišnico," zatrdi Trušnovec.
Do druge padalske nesreče pa je prišlo na Ajdovskem. Tuji državljan se je ob pristanku huje poškodoval.

Nesreče se po besedah načelnika v zadnjih dneh kar vrstijo. Sinoči se je na poti z doma na Komni proti Rodici v občini Tolmin smrtno ponesrečila 54-letna planinka z Nove Zelandije, v soboto pa smo poročali o smrti 81-letnega zdravnika Tineta Velikonje, ki je pod Prisojnikom zdrsnil v prepad.

V gore zgodaj zjutraj

Trušnjevec še dodaja, da gorskih nesreč, povezanih z vročino, v zadnjih dneh niso zasledili, vendar pa svetuje, naj se planinci v visokogorje podajajo v zgodnjih jutranjih urah, ustrezno opremljeni in obveščeni o vremenskih razmerah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.