Slovenija > Črna kronika
19979 ogledov

Kandidiral za poslanca in župana, pristal pa v zaporu

Gašper Ferjan D. M.
Gašper Ferjan, ki je leta 2018 neuspešno kandidiral za poslanca in nato še župana Idrije, po letu in pol aresta spet na zatožni klopi.

Na Idrijskem je 38-letni Gašper Ferjan znano ime. Razlogi so različni. Denimo politični. Junija 2018 je kandidiral za poslanca na Listi Bojana Požarja, novembra istega leta pa je bil eden od petih kandidatov za novega idrijskega župana, takrat na listi Davkoplačevalci se ne damo več. Nobenkrat mu ni uspelo, v Idriji je zmagal Tomaž Vencelj, ki je lani dobil še drugi mandat.

Zahtevali razveljavitev volitev

Po državnozborskih volitvah so neparlamentarne stranke Sloga, Davkoplačevalci se ne damo več in Ferjan na vrhovno sodišče vložili pritožbe zaradi varstva volilne pravice, češ da je bil izid volitev rezultat privilegijev določenih političnih strank in da so potekale na podlagi neustavnih zakonov, ki naj bi diskriminirali nekatere politične stranke in skupine državljanov v razmerju do parlamentarnih političnih strank, saj jim v volilni kampanji oziroma v predvolilnem času ne omogočajo nastopanja pod enakimi pogoji. Zahtevali so razveljavitev volitev in bili zavrnjeni.

Istega leta, 2018, je četverica, Janko Veber, Vili Kovačič, Jožef Jarh in Ferjan, ustanovila odbor za demokracijo enakih možnosti, ki se je, ob opozarjanju na volilne nepravilnosti in neenakosti, zavzemal za sistemske spremembe tovrstne zakonodaje.

Borec za akvarij

Razlog za Ferjanovo popularnost je tudi zgodba o idrijskem akvariju, življenjskem projektu domačega rudarja Valterja Majnika. Njegovo stanovanje je postalo premajhno za kopico morskega življa, pa tudi za njegovo vzdrževanja ni imel več denarja. Občina mu je stopila nasproti in akvarij odkupila, a čez čas ugotovila, da ne bo postal turistična znamenitost, kot so čipke, žlikrofi in Antonijev rov, najstarejši ohranjeni vstop v rudnik živega srebra. Po neuspešni prodaji za simbolično ceno v Ljubljano so ribe nazadnje pristale v puljskem akvariju.

Ferjan se je takrat zavzemal za vrnitev akvarija in tudi zbral prek 1300 podpisov za razpis občinskega referenduma. Njegov argument: Idrija potrebuje še kakšno turistično znamenitost, ob tem pa je povsod po svetu znano, da javni akvariji ne prinašajo dobička in pač potrebujejo proračunsko podporo. Ribe so še vedno na Hrvaškem.

Sporočila someščanki

Tretji razlog za odmevnost Ferjanovega imena so njegovi opravki s pravosodjem. Kazen leto in pol zapora si je prislužil zaradi napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, in kaznivega dejanja nasilništva. Uradna oseba je bil občinski redar, ki je hotel marca 2014 fotografirati odstranjevanje  betonskih kock, Ferjan, ki je te postavil blizu družinske hiše, pa mu je iz rok izbil fotoaparat. Nasilništvo se nanaša na sledenje Idrijčanki, ki ji je pošiljal pisma, puščal sporočila na vetrobranskem steklu njenega avta, prijel naj bi jo tudi za prsi in hotel poljubiti, zato se je preselila v Ljubljano in zamenjala telefonsko številko. Iz zapora na Dobu so ga izpustili februarja lani.

Decembra istega leta, 2014, je Ferjan, tako obtožnica, v Idriji zapeljal v policista, ki mu je odredil izločitev vozila zaradi tehnične nebrezhibnosti, ter ga zadel v pas in mu prevozil nogo. Na okrožnem sodišču v Novi Gorici je dobil eno leto in tri mesece pogojnega zapora z dveletno preizkusno dobo.

Ustavljali so ga zaradi vinjete

Včeraj so mu na okrožnem sodišču v Ljubljani sodili zaradi dogodka iz daljnega leta 2011, spet so bili vpleteni policisti. Takrat se je peljal po avtocesti z Loga pri Brezovici proti Ljubljani, ustavljali pa so ga zaradi vinjete. Ker naj bi bežal, so ga lovili ter ustavili na izvozu Ljubljana-Vič. Policista naj bi še skušal povoziti, ko je izstopil, pa tudi udariti.

Včeraj sta pričala policistka in policijski inšpektor, ki pa se dvanajst let starega dogodka nista spominjala, sploh, ker sta prispela šele po končani policijski akciji. "Spomnim se samo osebe, ki je sedela na tleh, in se mi je zdela nebogljena. Rekla mi je, da je študent prava," je dejala policistka.

"Na območju policijske postaje Log se je izvajal poostren nadzor in oseba ni upoštevala navodil policista, ustavljena je bil na območju Viča. Tam so jo obvladali in vklenili. Ne spomnim se njenih morebitnih poškodb, če bi bile, bi klicali rešilca," je bil kratek inšpektor.

Peljal se je po računalnik

Gašper Ferjan nam je po obravnavi povedal svojo plat obtožbe, ki se glasi "preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi": "Peljal sem se proti Viču, kjer bi moral prevzeti računalnik. Da mi sledi civilni avto, sem prvič opazil pri Brezovici, in mislil, da lovijo nekoga drugega. Ko sem ugotovil, da gre zame, sem ustavil na prvem kraju, kjer sem to lahko varno storil. Izstopil sem in dvignil roke, očitno so mislili, da hočem koga udariti. Vrgli so me po tleh, da sem si prebil čelo, dobil sem še pendrek v trebuh."

Prav tako je zanikal, da bi leta 2014 povozil policista, saj je njegov avto takrat stal, kar je tudi posnel: "Videoposnetek je imel 300.000 ogledov."

Pečejo pice

Na ustavnem sodišču je, kot sam pravi, tudi njegova obsodba, zaradi katere je v zaporu prebil leto in pol. Sosede po svojih besedah ni nikoli nadlegoval, čeprav je bila njegova simpatija, a so temu nasprotovali tudi njeni starši in jo je videval le na javnih prostorih. Če bo zmagal, bo zahteval odškodnino.

Zdaj je dejaven v Združenju Rožica za razvoj turizma in omejevanja tveganj korupcije, med drugim tudi pečejo in razvažajo pice ter sploh skrbijo za zadovoljstvo gostov in domačinov. Morda se vrne tudi v politiko: "Pozivajo me, da oživimo odbor za demokracijo enakih možnosti. Žal pokojnega Jožefa Jarha je nasledil nekdanji poslanec Andrej Magajna."

Na facebooku mu je posvečena tudi stran Dosje: Gašper Ferjan, Idrija. Pa ne v podporo. 

Komentarjev 36
  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 19:45 05.julij 2023.

    Ferjan je simpatizer tranzicijske desnice in kot tak, že po naravi, slepar in lenuh.

  • Ender3 14:13 05.julij 2023.

    Imeti moraš egomanijo že v DNK. Šele potem dobiš levo-desni pedigre..Močno pa prevladujejo desnosučni manijaki.

  • gasperferjan 11:30 05.julij 2023.

    Odziv na ta članek z resničnimi dejstvi najdete na: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02kECwvjy4tN9zp2woCbcAqs9VAbEN53PVxQgc73nHFBMyYsR1x7fNMkTJQUqq2P5Ql&id=789443022