Slovenija > Črna kronika
41 ogledov

Kangler gre v zapor

Franc Kangler Fotosmedia
Sodišče nekdanjega mariborskega župana obsodilo na sedem mesecev.

"Tožilstvo je zadovoljno, da je uspelo dokazati kaznivo dejanje. Sodba je pravnomočna, zoper takšno sodbo ni več možne pritožbe," pravi vodja mariborskih tožilcev Drago Šketa. Višje sodišče je namreč potrdilo sodbo okrajnega sodišča iz lanskega leta, ki je nekdanjega župana Franca Kanglerja obsodilo na sedem mesecev zapora v primeru dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.

Šketa: zlorabil je politično moč

Kangler bo torej moral v zapor. Šketa še podrobneje obrazloži sodbo višjega sodišča, zakaj. "Franc Kangler je storil kaznivo dejanje zlorabe najvišje funkcije lokalne oblasti in je s tem zlorabil zaupanje občanov ter sveta invalidov. Sodišče je prav tako ugotovilo, da gre za koruptivno dejanje, ki ga okrajno sodišče upravičeno ocenjuje kot škodljivo, z negativnimi vplivi na družbeni razvoj in zaupanje javnosti v državo." Ocenilo je tudi, da je predlagana zaporna kazen primerna in pravična.

Za komentar smo poskušali priklicati tako Kanglerja kot njegovega zagovornika Marka Bošjaka, a se na klice ne odzivata.

Kangler ne bo več državni svetnik

S tem, ko je sodba višjega sodišča postala pravnomočna, je Kangler tudi izgubil sedež v Državnem svetu. Zakon namreč jasno določa, da članu državnega sveta mandat preneha, "če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev." Spomnimo, da državni svetniki Kanglerju sprva mandata niso potrdili in da je državni svetnik postal šele po odločitvi Ustavnega sodišča.

Kazen tudi za Ježovito

Pravnomočna je tudi kazen za vedeževalko Karin Ježovita, ki ji je sodišče prisodilo pet mesecev pogojne in 5.000 evrov denarne kazni. "Sem zadovoljen, ker je bila zanjo izrečena pogojna kazen in ne bo odšla na kakšno prestajanje zaporne kazni," pa je dejal njen zagovornik Viktor Osim.  

 

Komentarjev 7
  • Žurnalček 11:07 28.februar 2014.

    Na veliko žalost nekaterih v glavo prizadetih vsaj kar se tiče razumevanja realnosti , bo štafetno palico predal enemu krivonogemu plešcu z ekipo poštenjakov , ki ne vedo kdaj so plačali račun na 34. ooo € !

  • Žurnalček 11:03 28.februar 2014.

    Kangla je pa res frajer . Zgleda da bo on prvi POLITIČNI ZAPORNIK v demokraciji ! Kolk morš bit fuknjen v glavo ,da ti kaj takega uspe al pa da res v sebi verjameš v kaj takega !

  • ac-dc 15:25 27.februar 2014.

    Pa še na popeta si pozabu.