Slovenija > Črna kronika
111 ogledov

Kanin bo dnevno izgubil od pet do deset tisoč evrov

Reševanje smučarja na Kaninu. Bralec Žurnala24
Včeraj sta v gondoli na Kaninu ostala ujeta dva hrvaška državljana. Reševali so ju dve uri. Na gondulo je čakalo še več Hrvatov. Eden izmed njih je dejal, da ni vedel, kaj se dogaja. Smučišče ostaja zaprto.

Včeraj je nekaj po 13.00 uri je med postajama A in B na krožni žičnici smučišča Kanin, z sedaj še neznanega vzroka prišlo do iztirjanja nosilne jeklenice iz vodil.

S pregledom žičnice je bilo ugotovljeno, da sta bila v eni gondoli med drugim in tretjim stebrom žičnice ujeta zakonca, državljana Hrvaške, ki v nesreči nista bila poškodovana. Iz gondole so ju rešili uslužbenci ATC Kanin reševali dve uri, nakar so ju člani PGD Bovec pospremili v dolino, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

O nesreči so policisti obvestili tudi dežurnega preiskovalnega sodnika in državno tožilko ter republiškega inšpektorja za žičnice Iztoka Menarta, ki si je danes žičnice tudi ogledal.

V dopoldanskem času si je inšpektor s sodelavci ogledal vsa dovoljenja in dokumentacijo za obratovanje kaninskih žičnic ter dokumente o zdravniških pregledih zaposlenih, ki so skrbeli za upravljanje s krožno kabinsko žičnico. Kot je povedal direktor direktorata za promet Miloš Pregl, iz tega ni videti, da bi imelo kaj bistven vpliv na petkov dogodek. Za Val 202 je povedal, da za dogodek ni kriva človeška napaka.

"Rezultati inšpekcijskega nadzora bodo znani v ponedeljek, saj si bomo sedaj ogledali še samo žičnico na terenu," je še pojasnil Pregl in dodal, da bodo morali pred ponovnim zagonom žičnice v ATC Kanin počakati na inšpekcijsko poročilo ter predhodno opraviti še strokovno - tehnični pregled naprave.

"Nihče ni povedal, kaj se dogaja"

Zaradi nesreče je na smučišču Kanin ostalo tudi okoli 350 ljudi, za katere je upravljavec smučišča organiziral avtobusni prevoz preko italijanske strani smučišča nazaj v Bovec, so še sporočili s PU Maribor.

Je pa svojo plat zgodbe za 24 sata opisal hrvaški smučar Marko, ki je šele zvečer izvedel, da se je na gondoli Zgodila nesreča. "Na smučanje nas je odšlo osem. Prijatelji so prišli bolj zgodaj, zato so se takoj odpravili z gondolo proti vrhu. Ko smo prispeli mi, so nam delavci dejali, da je žičnica zaustavljena in da ne moremo nanjo. Po 30 minutah so povedali, da je prišlo do okvare. Od gasilcev smo skušali izvedeti, kaj se dogaja, najverjetneje pa nas niso hoteli prestrašiti. Šele zvečer smo na poročilih slovenske televizije videli, da sta padli dve gondoli, ki pa sta bili na srečo prazni. Naša prijatelja sta bila v eni od gondol, ki je ostala v zraku kmalu po tem, ko je krenila.V njej sta bila ujeta tri ure. Do njihove kabine se je povzpel član gorske reševalne službe in ju spustil po vrvi. Na srečo ni bil nihče poškodovan. Če bi zamudili, bi bili lahko v gondoli tudi mi."

Nujno bi potrebovali dobro sezono

Nekaj dni bo kaninsko smučišče še zaprto, kar predstavlja nov udarec za ATC Kanin. Družba bi namreč potrebovala dobro smučarsko sezono, saj je precej zadolžena, zato tolikšen izpad dohodka ni spodbuden. Dnevno namreč zaradi zaprtega smučišča izgublja med pet in deset tisoč evrov, odvisno od dneva v tednu.

Podobno nesrečo žičniških naprav na Kaninu so zabeležili leta 2004, leta 2009 pa je plaz poškodoval zgornji del kabinske žičnice.

Krožna kabinska žičnica iz Bovca na smučišče Kanin je bila zgrajena leta 1973, v letih 1999 do 2001 pa je bila v celoti prenovljena. Na šest kilometrov dolgi žičnici vozi 155 kabin, vsaka od njih lahko sprejme štiri osebe. Nadzorne institucije opravljajo tudi tu redne preglede, zadnji je bil opravljen novembra in decembra lani, tehnični pregled žičniške naprave pa je bil opravljen pred izdajo obratovalnega dovoljenja, je pojasnil direktor ATC Kanin Aleš Uršič.

Komentarjev 1
  • Octovec 14:51 26.januar 2013.

    Zgodila se je resna, SVARILNA OKVARA, nesreča bi bila, če bi kdo utrpel poškodbe ali izgubil življenje: Vendar se k SREČI to ni zgodilo. Upam, da bo lastnik vendar UVIDEL, da je potrebno bolje VZDRŽEVATI žičnico...