Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Kazensko ovadenih 78 ljudi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
78 ljudi je osumljenih 64 kaznivih dejanj. Obrnilo se je 13 milijonov evrov.

Ljubljanski kriminalisti so avgusta kazensko ovadili 78 ljudi, za katere sumijo, da so storili 64 kaznivih dejanj s področja zlorabe pravic in položaja.

Celotno dejavnost je organiziral 41-letnik iz okolice Ljubljane. Imel je še 11 pomagačev, ki so nastopali kot posredniki pri poslu ali pa so dali na razpolago svoje ime za ustanovitev in formalno funkcijo direktorja slamnate družbe. Če se jim krivda dokaže in bodo obsojeni, jih lahko doleti od enega do osmih let zaporne kazni.

Preiskava je potekala vse od leta 2007. Ugotovili so, da so osumljenci v imenu več slamnatih družb po predhodnem dogovoru izdajali fiktivne račune t. i. delujočim gospodarskim družbam. Predstavniki slednjih so na podlagi fiktivnih računov na račune slamnatih družb nakazovali denar. S teh računov pa so nato pooblaščenci dvigovali gotovino in jo zmanjšano za dogovorjen odstotek provizije vračali nakazovalcem. Slamnate družbe pa za plačnike niso opravljale nobenih storitev.

Le del velike prevare
Sodelovalo je 64 delujočih gospodarskih družb, ki so slamnatim podjetjem nakazale skoraj 13 milijonov evrov.

To pa je že tretja kazenska ovadba, ki so jo kriminalisti napisali v okviru iste preiskave zaradi identičnega načina izvrševanja kaznivih dejanj.

Skupno so v tej zadevi ovadili že 133 ljudi, osumljeni so 103 kaznivih dejanj, skupna povzročena škoda pa v obravnavanih primerih znaša približno 21 milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.