Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Kdo je kriv za utopitev dečka?

bazen Pristan Barbara Barbič
Nadaljuje se sojenje za tragedijo v kopališču Pristan. Krivca iščejo med trojico.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je danes začelo sojenje za smrt šestletnega dečka pred štirimi leti v kopališču Pristan. Krivca iščejo med trojico Jernej Lorbek, Kristjan Habjanič in Anton Knez. Tožilstvo Lorbka bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti, Habjaniča in Kneza pa povzročitve splošne nevarnosti.

Podali svoje zagovore

Najizčrpnejši je bil Lorbek, ki je opisal svojo poklicno pot. Od tega, kako je kot otrok spremljal svojega očeta pri športnih dejavnostih, do študija športne vzgoje in zaposlitve kot učitelj plavanja v mariborskem kopališču Pristan. Dan, ko se je na bazenu zgodila tragedija, je opisal kot povsem normalen. "Zavedal sem se zmede in živahnosti, nisem opustil nobenega varnostnega postopka," je dejal. 

Po tečaju otroke preštel, manjkal ni nobeden

"Tečaj smo končali, otroke sem preštel, tam so bili vsi. Kmalu zatem sem zaslišal krik ob robu bazena in videl, kako Habjanič nese dečka v kabino za reševanje," je trenutke na bazenu opisal Lorbek. Pravi, da ne ve, kako se je to zgodilo, da je tragedija zaznamovala njegovo življenje in da si nikoli ni mislil, da se bo za dečkovo smrt moral zagovarjati tudi on. 

Habjanič in Knez krajša

Habjanič je imel kratek zagovor, v katerem je poudaril samo, da zanika obtožbe in da ni kriv tega, kar se mu očita, ter da je svoje delo opravljal strokovno. Njegovo podjetje Kiki, d. o. o., je v tistem času s Pristanom sodelovalo kot podjetje z reševalci iz vode. Tistega dne je bil na bazenu tudi Hajbanič, ki je utopljenega dečka oživljal.

Tudi Knez, direktor Športnih objektov Maribor, je bil kratek. "Dogodek, ki se je zgodil, globoko obžalujem. Obtožnica mi očita, da nisem upošteval ukrepov in da nisem poskrbel za fizično pregrado med plitvim in globokim bazenom, vendar moram povedati, da operativne naloge niso v moji domeni," je razložil. Dodal je, da so naredili vse za varnost in da so po tragediji poskrbeli, da so tečajniki še varnejši. Globino bazena, kjer se izvajajo tečaji, so izenačili, prav tako so po novem na bazenu spremljevalke otrok tudi njihove učiteljice, tako se je breme vaditeljev plavanja nekoliko porazdelilo. 

Starši zaradi pravde prizadeti

Kot priče so bili danes vabljeni tudi starši pokojnega dečka, vendar pa ju je zagovornik opravičil, saj mati psihično še vedno ni zmožna pričanja. Sploh po tem, ko je prejšnji teden na sodišču potekal tudi pravdni postopek, v  katerem družina pokojnega od odgovornih terja odškodnino. Zahtevali naj bi skoraj 82.000 evrov.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.