Slovenija > Črna kronika
10226 ogledov

Kemik naj bi naročil umor azilanta, in to z bojnim strupom

Sarin Profimedia Fotografija je simbolična.
Francoski državljan Michel Stephan je bil že obsojen zaradi napeljevanja k uboju bivšega kolega na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, danes pa je na zatožno klop sedel še zavoljo napeljevanja k umoru priče v tem procesu.

Devetinpetdesetletni doktor kemije Michel Stephan se je rodil v glavnem mestu Libanona, Bejrutu, stalno bivališče ima prijavljeno v Parizu – je lastnik francoskega potnega lista – nekaj časa pa je delal v Sloveniji, kjer ima zdaj "začasni naslov" v zaporu na Dobu.

Michel Stephan | Avtor: D. M. Michel Stephan z zagovornikom Gorazdom Fišerjem D. M.
Tega si je prislužil z napeljevanjem k uboju svojega nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, dr. Janeza Plavca. Prepričan je bil, da mu po njegovi krivdi direktor dr. Janko Jamnik, ki so ga umorili leta 2014, ni podaljšal pogodbe o zaposlitvi.

Strelske vaje na Šentviškem hribu

Stephan, je iraškemu prosilcu za azil Aliju Hamzahu Rašidu, ki ga je spoznal na fitnesu, za Plavčevo smrt obljubil 25.000 evrov in mu odštel 3500 evrov are. Zatem mu je izročil Plavčevo fotografijo ter pištolo z dušilcem, ki sta jo preizkusila na Šentviškem hribu. Stephan se je pač hotel prepričati o Rašidovih strelskih sposobnostih.

Toda med vadbo so ju prekinili policisti. Ne po naključju: Rašid jim je razkril Stephanove namene. Francoski državljan je dobil osem let zapora – prestal jo bo oktobra prihodnje leto – že med sojenjem pa se je razkrila njegova nova nakana, zaradi katere mu sodijo zdaj. Kar iz pripora na Povšetovi se je hotel znebiti kronske priče na sojenju za napeljevanje k uboju Plavca, torej Rašida.

Škropljenje z živim srebrom

Po obtožnici, ki jo je danes predstavila državna tožilka Ana Kirm, naj bi od 6. novembra do 29. decembra 2017 nagovarjal Alena Kraljevića, da pregovori še enega pripornika, Mervana Šljivarja, naj poišče morilca od zunaj, za kar bi jima menda bil pripravljen plačati 30.000 evrov. Za likvidacijo Rašida naj bi si Stephan zamislil tri scenarije: krvnik naj bi ga poškropil z živim srebrom, truplo pa zakopal na samotnem kraju in okrog v radiju desetih metrov posul nek prah, da ga psi ne bi zavohali.

Druga možnost bi bila, da morilec prevrta kukalo na vratih Rašidovega stanovanja, skozenj napelje cev in v notranjost izpusti živčni bojni strup sarin. In še tretja: Rašida preprosto ustreliti pred sodiščem.

Tudi v tem primeru pa je bil Stephan izdan, Kraljević ga je naznanil policiji in ji izročil njegove zapisane napotke.

Takšne kemikalije niso v prosti prodaji

Pred petčlanskim senatom pod vodstvom sodnice Jasmina Ivančič je Stephan, ki ga zagovarjata odvetnika Gorazd Fišer in Milan Krstić, danes izjavil, da je obtožba namišljena, in da vztraja pri zagovoru iz preiskave. V tej je izjavil, da je Kraljević manipulativen in patološki lažnivec: "Gre za makiavelistično osebo, ki dobiva zdravila od jutra."

Kraljević naj bi po njegovih besedah ves čas spletkaril, kako koga spraviti v težave, in zato namočil tudi njega. 

Sodnica Ivančičeva mu je predložila tudi list papirja, na katerem naj bi bile z njegovim in Kraljevićevim rokopisom zapisane kemijske snovi, med drugim arzenik in živo srebro. Stephan je zanikal, da gre za njegovo pisavo, sploh pa, da ne bi zapisal nekaj tako nedoločnega. Pojasnil je, da obstajata dva tipa živega srebra, eden je zelo strupen, drugi ne, iz zabeležke pa ni razvidno, za katerega gre. In kje naj bi nenazadnje dobil denar in kemikalije, ki zavoljo nevarnosti niso kar v prosti prodaji.

Komentarjev 3
  • Nelaži 21:06 11.april 2024.

    glede na vse okoliščine se ne bi čudil, če je bil prav kemik Stephan tisti, ki je dal ubiti direktorja KI Janka Jamnika.

  • jakec1575 18:35 11.april 2024.

    mossad je ubil direktorja. vse ostalo je sov in nastavljeno. vezano je za tiste projekte za vojsko in obvescevalce izraela. sam slovenija nima jajc proti mossadu

  • kapibara 17:05 11.april 2024.

    Čak mal, a ni ta izvor semena iz Izraela.. pa zraven, po krivem obsojenemu Noviču ??- pa fukaro je imel na Inštitutu..