Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

Kitajci "švercali" svoje

Žurnal24 main
Kitajski državljani so legalno spravili več rojakov v Slovenijo in jih nato pretihotapili naprej v države EU.

V Celju je tako 47-letna Kitajka, lastnica restavracije, leta 2008 in 2009 šestim državljanom Kitajske omogočila prihod v Slovenijo in druge države EU pod pretvezo, da bodo delali zanjo v omenjeni restavraciji kot kuhinjski pomočniki, so sporočili s PU Celje. Med policijskimi nadzori so oblasti odkrile, da so nekateri izmed delavcev medtem odšli v Italijo, drugi pa neznano kam.

Osumljenka je v treh mesecih ustanovila tudi šest fiktivnih gospodarskih družb, ki niso poslovale, ustanovljene pa so bile zaradi nezakonitega priseljevanja tujcev in možnosti pridobitve dovoljenja za bivanje. Na ta način je poskušala omogočiti prihod še 39 tujcem, vendar ji zaradi dejavnosti policije, neporavnanih dajatev in prispevkov iz naslova zaposlitve ter zaradi zavrnitve izdaje delovnih in bivalnih dovoljenj s strani upravnega organa to ni uspelo.

Na območju Kočevja pa sta 39-letni moški in 41-letna ženska, oba kitajska državljana, prav tako lani ustanovila tri fiktivne gospodarske družbe, in sicer z istim namenom kot njuna rojakinja iz Celja. Osumljena tujcev nista nameravala zaposliti oziroma sta nekatere zaposlila samo za nujno potreben čas, da je posamezni tujec v tem času lahko ustanovil novo družbo ali pa odšel v katero drugo državo EU.

Zoper osumljena, ki sta bila v preteklosti že obravnavana za istovrstna dejanja, je bila podana kazenska ovadbo za tri kazniva dejanja, Kitajka iz Celja pa je bila ovadena za kar 23 kaznivih dejanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.