Slovenija > Črna kronika
92 ogledov

Kitajka ponujala podkupnino, da bi dobila posel

Bankovec za 50 evrov Evropska centralna banka
Kitajska državljanka je kot predstavnica tuje družbe slovenskemu podjetniku ponujala denar v zameno za posel.

Uslužbenec gospodarske družbe z območja Policijske uprave Koper je kriminalistom lani prijavil poskus podkupovanja. 35-letna kitajska državljanka mu je kot predstavnice večje tuje družbe lani v poletnih mesecih ponujala podkupnino v zameno za to, da bi poskrbel in uredil, da bi "njegova" družba nabavila izdelke družbe, ki jo je zastopala. 

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da se je ista osumljenka v Sloveniji dogovarjala tudi z osebami iz večje gospodarske družbe s sedežem v Mariboru ter tudi tem osebam ponudila nedovoljeno nagrado v zameno za to, da bi "njihova" družba nabavila izdelke proizvajalca, ki ga zastopa. Pri tem ji je pomagal 44-letni osumljeni iz območja Ljubljane. 

Kitajki je pri tem pomagal 40-letni osumljenec z območja Maribora, ki je v nadaljevanju od osumljene tudi sam zahteval nedovoljeno nagrado. V zameno za to je v škodo družbe, v kateri je zaposlen, nezakonito posredoval in prilagodil posamezna določila javnega razpisa te družbe, s čimer je omogočil, da bi bil na javnem razpisu v vrednosti okoli 700.000 evrov izbran slovenski dobavitelj, ki je ponujal v prodajo ravno izdelek proizvajalca, ki ga je zastopala osumljena. 

Pomagal tudi direktor

Pri izvrševanju kaznivega dejanja je sodeloval tudi 50-letni osumljeni, direktor in lastnik družbe z območja Ljubljane. Njegova družba je ravno zaradi dejavnosti osumljencev najprej sklenila ekskluzivno pogodbo s tujim proizvajalcem in je bila nato tudi izbrana kot dobavitelj na javnem razpisu družbe iz Maribora. 

Z navedenimi kaznivimi dejanji bi osumljeni pridobili protipravno nagrado v višini preko 50.000 evrov. Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in dokazov. Pregledujejo se zaseženi elektronski podatki in listine. 

Zoper štiri osumljene, tri slovenske državljane in eno tujo državljanko, bodo podane kazenske ovadbe zaradi nedvoljenega sprejemanja in dajanja daril. Za to je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do šestih let in denarna kazen. 

Med osumljenimi ni nihče s Pošte

Na Pošti Slovenije so pojasnili, da je včeraj pri njih potekala kriminalistična preiskava z namenom zbiranja poslovne dokumentacije. "Med osumljenimi ni nihče iz poslovodstva Pošte Slovenije, prav tako v policijskem pridržanju ni nihče od zaposlenih na Pošti Slovenije," so pojasnili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 19:56 11.julij 2017.

    mercatorjevi trgovini ,sicer je danes ni več ,se je menjala centralna peč,razpis je bil in ponudniki so dali predračune ,na koncu so vzeli najdražjega ponudnika ,ki je seveda podmazal s 300 euri v žep ,seveda je dobil posel isti moment ...prikaži večnt ,po končanem poslu sem videl račun in je bilo še za več kot 300 eur materijala ki ga sploh ni montiral in vsi so bili srečni in tako se dela še od nekdaj

  • max 19:56 11.julij 2017.

    Samo kitajskim oblastem jo nej prijavijo, ker če tam narediš kaj podobnegate odpeljejo na poln stadion ljudi, pošljejo metek v tilnik, potem pa fuzbal tekma. Šele potem se z zadevo ukvarja sodišče, lih tok mal zarad lepšga vtisa. Pri ...prikaži več nas pa takega barabona vlačijo par let po sodiščih potem pa ali zastara ali pa ugotovijo procesne napake in konec zgodbe.

  • primoz.g 19:56 11.julij 2017.

    LANI je ponujala, prec po novem letu pa so sprejeli keš :)