Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Ključev ne puščajte na "skritih mestih"

Starejša gospa Shutterstock
Starejši občani, predvsem na podeželju, so pogosto tarča tatov, ki se poslužujejo različnih "trikov", da pridejo do denarja ali vrednih predmetov.

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju so policisti obravnavali več primerov tatvin, ko so bili oškodovani starejši občani, predvsem v osamljenih hišah na podeželju.

"Storilci so z različnimi pretvezami zvabili oškodovance iz hiš in jih s pogovorom zamotili. Eden izmed njih pa je neopazno vstopil v hišo, jo preiskal in odtujil denar ali druge vredne predmete. Taki storilci že na vratih želijo pridobiti zaupanje ali usmiljenje žrtve. Njihov prvi cilj pa je, da žrtev okradejo ali drugače ogoljufajo. Storilci običajno svoje žrtve oziroma kraje, kjer bodo izvršili kaznivo dejanje, izberejo vnaprej in objekte skrbno opazujejo. Njihove žrtve so pogosto ženske in starejše osebe, ki živijo same," opozarjajo na Policijski upravi Novo mesto.

Bodite previdni

Policija občanom za večjo varnost svetuje:

1)    doma ne hranite večjih vsot gotovine,
2)    ključev ne puščajte na tako imenovanih "skritih mestih",
3)    bančne kartice vedno hranite ločeno od PIN kode,
4)    po možnosti se pred odpiranjem vrat prepričajte, kdo je "obiskovalec",
5)    ne nasedajte pretirani prijaznosti, zvijačam, opravičilom in izgovorom neznanih obiskovalcev,
6)    če se predstavljajo kot uradne osebe, zahtevajte ustrezen identifikacijski dokument in pojasnilo o namenu njihovega prihoda,
7)    dogovorite se za kasnejši obisk, do takrat pa si zagotovite navzočnost vsaj še ene zanesljive osebe,
8)    če obiskovalec iz vaše hiše želi poklicati pomoč, se ponudite, da boste sami telefonirali in poiskali pomoč,
9)    vsiljivim osebam, ki hitro lahko postanejo nesramne ali celo nasilne, se odločno uprite, glasno govorite, da pritegnete pozornost sosedov in po potrebi pokličite na pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.