Slovenija > Črna kronika
113 ogledov

Ko gredo avti na jug

Prestižni mercedes GL 320 so policisti zasegli na mejnem prehodu Gruškovje 30-le Žurnal24 main
Ker je policija prepočasna pri iskanju ukradenih vozil, se Slovenci vse pogosteje poslužujejo detektivskih storitev, da bi izsledili svoje ukradene jeklene konjičke.

Mariborski detektiv Silvo Petek takole opisuje ozadja tihotapljenja vozil: “Ena izmed slovenskih lizing hiš je že pred meseci prijavila krajo štirih vozil in posumila, da se nahajajo v Makedoniji. Zato smo njihov sum tudi preverili. Pridobili pa smo informacijo, da makedonski policijski organi niso ukrepali, ker naj v svojih evidencah ne bi imeli poziva slovenske policije, da so iskana vozila ukradena,” razlaga Petek, ki je v Bosni in Hercegovini nedavno odkril in vrnil enega od 134 ukradenih audijev v zadnjih dveh letih.

Preverijo vsako prijavo
Štiri ukradena vozila, ki jih je Petek izsledil v Makedoniji, naj bi se pred kratkim pojavila v Albaniji. Zasebna detektivka Helena Dvoršak pojasnjuje, da “kriminalne združbe ukradena vozila hitro in spretno prepeljejo v drugo državo, jih razstavijo ali spremenijo in registrirajo pod drugo oznako šasije, ko odkrijejo, da jim je na sledi mednarodni policijski urad Interpol. Zato je pomembno, da tudi slovenski Interpol ukrepa takoj, ko lastnik prijavi krajo.”

Z Generalne policijske uprave pa odgovarjajo, da “policija po uradni dolžnosti takoj preveri vse relevantne informacije v preiskavi z zbiranjem obvestil, mednarodnim policijskim sodelovanjem in tudi tiste, ki jih pridobi oškodovanec”.

Še vedno iskana
Kljub temu pa, po podatkih evropskega policijskega urada Europol, 637 od skupno 759 samo predlani ukradenih vozil v Sloveniji še vedno ni vrnjenih lastnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.