Slovenija
36 ogledov

Zakaj umirajo kolesarji

Kolo na kolesarski stezi Shutterstock
Nepravilna stran in smer vožnje je najpogostejši vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili kolesarji.

"Pri uvozu na Celovško cesto pogosto naletim na kolesarja, ki vozi po kolesarski stezi v nasprotno smer," pravi voznik avtomobila in dodaja, da pri tem po nepotrebnem v nevarnost spravlja sebe in preostale udeležence v prometu. "Sicer sem pozoren, a me, kljub temu, vedno zmede, ker prihaja iz druge strani, kot pričakujem."

Po podatkih policije je nepravilna stran in smer vožnje med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili kolesarji. Od 13 umrlih kolesarjev v letu 2014 je bilo po podatkih policije deset povzročiteljev. "Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom v letu 2014, v katerih so bili povzročitelji kolesarji je bila nepravilna stran in smer vožnje (4), neprilagojena hitrost (3), neupoštevanje pravil o prednosti (2)," je pojasnila Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi Policije. V treh prometnih nesrečah, kjer povzročitelj ni bil kolesar, sta bila vzroka neprilagojena hitrost (2) in nepravilna stran in smer vožnje (1). V štirih primerih so bili kolesarji udeleženi sami in v dveh primerih sta kolesarja uporabljala kolesarsko čelado.

Globa za napačno smer je 40 evrov

Predpisana globa za vožnjo v napačno smer za kolesarja je 40 evrov. "Na nekaterih delih kolesarske steze (npr. Tivoli – stara cerkev, Celovška cesta v Ljubljani) zaradi širine vožnja dveh kolesarjev sploh ni mogoča. Zato kolesarji vozijo po pločnikih, kjer so pešci. Vožnja je zelo nevarna za kolesarja, ki peljeta drug proti drugemu. Lahko se zgodi, da se ne uspeta umakniti drug drugemu ali se umikata na pločnik, kjer so pešci. Ob morebitnem trku so lahko posledice zaradi izpostavljenosti in nezavarovanega telesa veliko hujše," opozarja Droletova in poudarja, da večina kolesarjev še vedno ne nosi kolesarske čelade.

Policija kolesarjem svetuje, da upoštevajo prometne predpise. Še posebej naj upoštevajo pravilno stran oz. smer vožnje, prometno signalizacijo (rdeča luč na semaforju, križišče s prednostno cesto), uporabljajo naj tiste površine, ki so namenjene vožnji kolesarjev in naj vožnjo prilagodijo svojim sposobnostim. Ker so pri prometnih nesrečah kolesarjev pogoste poškodbe glave, naj uporabljajo kolesarsko čelado.

Komentarjev 6
  • Johnny13a 13:28 16.januar 2015.

    V Avstriji, Nizozemski in še kje tudi dosledno kaznujejo kolesarje (in voznike) za kršitev cestnoprometnih predpisov. Število glob kolesarjem na leto v Sloveniji je verjetno cca 30. Število glob voznikom cca 150.000. Število kolesarjev / število voznikom pa ni (!) 1: 5000

  • Johnny13a 13:27 16.januar 2015.

    Dragi Žurnalček.Več kot očitno nisi v življenju vozil vozila, saj bi drugače več kot očitno vedel, da 75% kolesarjev ne spoštuje rdeče luči, ne upočasni vožnje pred prehodom za pešče in v primeru, da prehod ni za kolesarje, ...prikaži več ne sestopi s kolesa in gre peš čez cesto. Lepo je kritizirati druge, težko pa je pomesti pred lastno preprogo...

  • Johnny13a 13:25 16.januar 2015.

    Količina kolesarjev, ki se pravilno vozi, je cca 10%...