Slovenija > Črna kronika
664 ogledov

Kolesar v zapor, ker je poškodoval voznika

kolesarska steza Saša Despot
Po pospešenem postopku so ga obsodili na pol leta zaporne kazni.

Murskosoboški policisti so bili v torek zvečer obveščeni, da v naselju Puconci na cesti leži okrvavljen občan. Ugotovili so, da se je ta z osebnim avtomobilom peljal skozi naselje, ko je na vozišču opazil vinjenega moškega, ki je v roki potiskal kolo. Ker je moški vijugal po celotnem vozišču in krilil z rokami, ga je voznik opozoril na varnost, kolesar pa je začel nanj kričati in ga žaliti. 

Voznik je izstopil iz vozila, da bi vinjenega moškega zaradi varnosti pospremil z vozišča, ta pa ga je pri tem udaril v predel nosu. Voznik je padel na vozišče in obležal. Kolesar se je po dogdku najprej zapeljal v smeri naselja Markišavci, nato pa se vrnil do voznika. 

Letos obravnavan že 21-krat

Napadalec je po navedbah policije večkratni povratnik nasilnih kaznivih dejanj in prekrškov. V letošnjem letu je bil zaradi kršitev javnega reda in miru zaradi nasilja obravnavan 21-krat. Zaradi ponovitve nevarnosti in zbiranja obvestil so ga policisti pridržali. Po končanem postopku so ga nato privedli pred preiskovalnega sodnika, nato pa je bil na podlagi pospešenega kazenskega postopka obsojen na pol leta zapora.

Pospešen kazenski postopek oz. "fast track" metoda je postopek, po kateri lahko sodišče ob pripravljenosti obdolženca, tožilca in odvetnika primer sklene v 48 urah od pridržanja osumljenca.

Projekt prinaša možnost, da storilci kaznivih dejanj, predvsem tisti, zasačeni na kraju kaznivega dejanja kmalu po dogodku na sodišču priznajo dejanje in s tem sebi pa tudi policiji, tožilstvu in sodiščem prihranijo kar nekaj časa, to pa pomeni tudi razbremenitev.

V primeru 48-urnih policijskih pridržanj ob prijetju storilca se namreč postopki po pojasnilu sodišča izpeljejo v nekaj urah. Projekt omogoča sedaj veljavni zakon o kazenskem postopku, določila pa so uporabna tako za obdolžene, ki so na prostosti, kot tiste, ki so v pridržanju ali priporu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • matermila 11:21 15.december 2018.

    Se strinjam,da je take modele potrebno čimprej spraviti na hladno,vprašanje pa je,kako pri hudiču lopovi,ki sokradli 40 let,še kar šetajo po Sloveniji.

  • Avatar Leon
    Leon 12:22 14.december 2018.

    Sami stari znanci policije ! Zakaj potem policija ne objavi listo "starih znancev" ,katerim se naj ljudje izmikajo zaradi morebitnih nevarnosti .........nekaj podobnega kot imajo v EU za teroriste .