Slovenija > Črna kronika
14 ogledov

Kompleksen umor

30_03_09_demi_sezana_blok
1/7
Žurnal24 main
Nedeljska smrt dveh otrok v Sežani še vedno močno odmeva. Po naših neuradnih podatkih naj bi 36-letna mati zadušila štiriletno hčer in dveletnega sina.

Sežana na dan umora. Oče umorjenih otrok se sprehaja s hčerko in sinom. Potem odpelje otroka k materi. Ta odide z njima na večerjo k svojim staršem. Po večerji mati in otroka odidejo domov, njihov blok je le nekaj deset metrov proč od bloka starih staršev. Pred polnočjo 36-letna mati pokliče svojega očeta, upokojenega zdravnika, po nekaterih podatkih pokliče tudi zdravstveni dom. Sporoči, da je z otrokoma nekaj narobe. Policija dobi informacijo malo po polnoči.

V blok prihitijo reševalci, policija in svojci. A otroka sta že mrtva. Umrla sta nasilne smrti. Neuradno zaradi zadušitve, brez sledov nasilja. "Pred desetimi dnevi smo vas opozorili, da se to lahko zgodi," menda reče ženska, katere identitete nam ni uspelo ugotoviti. "Primer je kompleksen," pa pravijo na policiji. Skrb za mater prevzame njena družina, trdijo naši viri.

 

Miniintervju z Vlasto Nussdorfer iz Belega obroča

O čem razmišlja mati, ki ubije lastnega otroka?
Po mojem mnenju – seveda ne govorim o konkretnem primeru – je stvar podobna kot pri detomoru, ko ženska doživi grozno osebno stisko, še verjetneje pa gre za duševno bolezen.
Kadarkoli starši ubijejo otroka, gre za krizo osebnosti na zdravstvenem področju, sploh če je otrok majhen in še nedolžen. Če je otrok večji, je lažje najti vzrok, saj je v ozadju že lahko kakšen konflikt. Vsekakor pa se mora zgoditi nekaj zelo hudega, da se starši odločijo za tako drastično dejanje.

Kje torej iskati vzroke?
Motiv je lahko maščevanje, saj s takim dejanjem odstraniš tisto, kar ima denimo partner najraje. Sledita razveza in dodelitev skrbništva, ki spadata poleg izgube službe med hujše izgube, človek pa takrat potrebuje pomoč. Vzrok je lahko tudi v teh težkih, deževnih dneh, ki smo jim priča
zadnje dni.

V ozadju alkohol
Starši umorjenih otrok so bili ločeni. Mati naj bi imela težave z alkoholom, menijo sosedje. Nekateri trdijo, da je bil alkohol posledica ločitve, drugi, da je bila ločitev posledica prejšnjih težav z alkoholom; bivši mož naj bi zahteval ženino psihiatrično zdravljenje. Vsi sosedje pa trdijo, da sta oba urejena in izhajata iz urejenih družin. Prepirov in nasilja med njima ni bilo. Oče si je po ločitvi zelo prizadeval, da bi otroka dodelili njemu. Ni mu uspelo. Skrbništvo sta si starša delila, otroka sta preživela približno enako časa pri vsakem.

Preiskovalci pri starih starših
Preiskovalci so bili na nogah 24 ur in preiskali stanovanje. Tako so policisti odgovorili, ko smo preverjali, ali je bilo stanovanje umorjenih otrok res v neredu. V ponedeljek pa je kriminalistična preiskava potekala tudi v stanovanju staršev matere otrok. Policisti niso pridržali nikogar. 

Molk socialne službe tudi na željo očeta
V sežanskem centru za socialno delo ne dajejo podatkov. Pravijo, da tako želi tudi oče umorjenih otrok. Za ta primer so ustanovili delovno skupino, v kateri so tudi predstavniki občine in policije. Domačini trdijo, da ima primer dosje, a je po naših podatkih ta vezan predvsem na ločitev.

Ziherl: Mama bi morala po pomoč
Psihiater Slavko Ziherl meni, da bi morala mati otrok poiskati pomoč pri zdravniku, ki bi ji svetoval psihiatra ali socialno pomoč. Okolice po navadi ne zanima, kaj se dogaja v družini, dodaja.


Več o statistiki ubojev otrok s strani staršev, detomorov in umorov otrok, ki so pretresli svet, si preberite v naslednji povezavi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.