Slovenija > Črna kronika
394 ogledov

Konji najboljšega jahača pod vlak

Znak za konja Shutterstock
Čreda konjev, ki je zbežala s posestva tekmovalnega jahača Luke Založnika, je trčila v vlak.

"Grozno mi je," je dejal Luka Založnik, solastnik konj, ki so v noči na ponedeljek zbežali iz ograde in trčili v vlak. Od 13 žrebet, ki jih je vzgajal za tekmovalne konje, jih je poginilo pet. Založnik je sicer vodilni slovenski jahač oziroma štirikratni državni prvak v preskakovanju ovir s konji.

O medvedki ...

"Sporočili so mi, da je bila na ogledu veterinarska inšpekcija in da so ugotovili, da je konje preplašila medvedka z mladiči," je povedal Založnik, ki se trenutno nahaja na tekmovanju na Portugalskem. Prvotno so mislili, da so se varovalni trakovi električnega pastirja posedli pod težo mokrega snega, a so v bližini ograd odkrili medvedje sledi. "Konje bomo poslej zapirali v hlev, do zdaj pa so se prosto gibali," je razložil.

... in prijavi

Na veterinarski upravi RS pa so povedali drugačno zgodbo. "Nimamo informacij o medvedki, znano je le, da so konji pobegnili iz ograde," je Založnikove trditve zavrnil predstavnik za stike z javnostmi pri veterinarski upravi Matjaž Emeršič. Pojasnil je tudi, da konji niso bili ustrezno registrirani. V zvezi s tem bodo vložili prijavo, prav tako pa bodo sprožili prekrškovni postopek, saj mora biti ograda, v katerem so konji, pregledana enkrat dnevno, morebitne poškodbe pa je treba takoj odpraviti.

Pretekle težave

Založnik se je lani znašel v medijski aferi, ker naj bi bili na njegovem posestvu v Slovenski Bistrici podhranjeni konji. "Za te konje smo se zelo potrudili, ko smo ugotovili, da so tam neustrezno skreli zanje, smo jih prestavili na posestvo v Slavino, pa se nam zgodi ta nesreča," je še povedal znani jahač. Škodo zaradi pogina konj ocenjuje na 50 tisoč evrov.

Komentarjev 2
  • haudi 08:39 05.februar 2013.

    Predlagam, da si na povezavi spletnem naslovu http://tvslo.si/#ava2.157683821;; od 10 minute in 47 sekundah dalje pogledate kako "SKRBNO" in "ČUTEČE" ravna s konji "NAJBOLJŠI JAHAČ". Če je to skrbnost in ljubezen do živali, pol naj me kokla brcne!!! Predlagam zamenjavo ...prikaži več vlog za vsaj en dan!! Škoda je ne izkoristiti tako "DOBRIH" pogojev.

  • alfredo 19:13 04.februar 2013.

    Ubogi konji...