Slovenija > Črna kronika
36 ogledov

Kopilota sploh ni bilo

Nesreča balona v Ljubljani. Boštjan Tacol
Okoliščine. V balonu morda pilot, ki pa balona dejansko ni upravljal. Potrdili identiteto vseh žrtev. V UKC Ljubljana dva poškodovana še v življenjski nevarnosti.

Na Inštitutu za sodno medicino so končali z identificiranjem smrtnih žrtev balonarske nesreče. Ugotovili so, da je med umrlimi tričlanska družina z območja Ljubljane. Umrli so mama, njena 11-letna  hči ter mamin partner, ki pa ni bil biološki oče deklice. Umrla je še ena ženska, ki je bila prav tako Slovenka, so zapisali na STA.

Preiskava na inštitutu za sodno medicino je za zdaj zaključena.

Iz UKC Ljubljana so danes sporočili, da se pri njih skupno zdravi še 10 poškodovancev: "Med njimi jih pet potrebuje intenzivno zdravljenje, od tega sta dva še vedno v življenjski nevarnosti, pri ostalih treh pa ostaja zdravstveno stanje resno, a so trenutno izven življenjske nevarnosti. Drugih pet poškodovancev ostaja na zdravljenju v bolnišnici."

V mariborskem UKC so včeraj pojasnili, da bodo pri osebi, ki je v kritičnem stanju, konec tedna menjavali obveze, v ponedeljek pa bodo nadaljevali z operativnimi postopki zdravljenja.

Grozili s privedbo

Domnevni pilot nesrečnega balona, ki je v četrtek zjutraj zagorel nad Barjem, zahteval smrtne žrtve in več hudo poškodovanih, naj bi po neuradnih podatkih dan pred nesrečo prejel vabilo na zaslišanje javne agencije za civilno letalstvo (ACL). V njem naj bi bilo zapisano tudi, da ga bodo – če se ne bo odzval prostovoljno – nanj privedli.

Na krovu manj izkušen pilot?

Uradno sicer včeraj dopoldne še ni bilo potrjeno, da je bil pilot balona res Miro Kolenc. Neuradno naj bi njemu licenco odvzeli že junija letos in izdali odločbo, da mora opraviti zdravniški pregled, do pregleda pa mu je bilo prepovedano tudi opravljanje dejavnosti prostoletečega pilota. Po poročanju nekaterih medijev naj bi imel težave z očmi. Za letenje z balonom brez licence je sicer za pilota zagrožena kazen od 330 do 550 evrov.

Preiskovalci nesreče pri nas so sicer ugotovili, da naj bi bil na balonu z 31 potniki le pilot, ne pa tudi kopilot, so sporočili z ACL. Po nekaterih informacijah pa naj bi lastnik balona Balonarski center, d. o. o., pri poletih goljufal tako, da so s sabo vozili mlajšega pilota, ki je imel licenco; oseba, ki je dejansko upravljala balon, pa je bila brez nje.

Tiskovna predstavnica Maja Adlešič je pojasnila, da so v stiku s sorodniki vseh 32 potnikov in članov posadke na balonu. Povedala je tudi, da so bili v balonu štirje tujci – dva Italijana in dva Britanca.

Komentarjev 21
  • privat 19:43 01.september 2012.

    do 33 mrtvih...toliko tehta!

  • hans 12:13 26.avgust 2012.

    Nadaljevanje:Takrat pa je treba uporabiti oči in pamet. Kdor gre na ziher bo prejšnji dan odpovedal polet zaradi tako spremenljive napovedi. Kdor rad riskira, da bi profitiral, bo moral znati v zadnjem hipu reči NE a za to je ...prikaži več treba biti karakter, kajti ko se ti obeta, da boš ob dobiček in za povrh že imel izgubo, ker si kar nekaj že vložil v priprave, to nikakor ni lahko. Tako gre to pri letalcih. Da se razumemo: ne krivim pilota ampak kapitalistično požrešnost, ki tako riskiranje imenuje podjetnost, posledice pa tako nosijo drugi. Če bi bili zadovoljni z manjšim zaslužkom, bi bile posledice manjše ali jih najverjetneje ne bi bilo. Tako pa gremo v ekstreme. Papir prenese vse in tako verjamemo testom in certifikatom, katere lahko kakor koli spravijo skozi močni in vplivni. Četudi z lažjo in prikrivanjem. VARNA ALI NEVARNA NI NEKA DEJAVNOST ALI NAPRAVA! VAREN ALI NEVAREN JE človek, KI JO UPORABLJA! Se bomo iz tega kaj naučili?

  • hans 11:56 26.avgust 2012.

    Edino, za kar ne bi zagovarjal pilota, je naivnost, da je podlegel miselnosti z gnilim kapitalizmom prežete današnje družbe. A upreti se temu ni lahko. Če pa je bil kakorkoli potisnjen v to, pa naj lepo pošteno namoči lastnike in ...prikaži več tako opere vsaj del krivde, kajti nekaj mu je vsekakor ostane. Ljudje smo pač podvrženi želji zaslužiti čimbolje in na čim lažji način. Industrija nam agresivno ponuja svoje sofisticirane produkte z obljubo, da "bomo hitro in dobro zaslužili in ob tem še uživali". A tu na nas preži kar nekaj pasti. Sem jadralni padalec in to opažam že kar nekaj časa, le da pri nas to ne gre v take ekstreme, ker tudi investicije niso tolikšne. Samo ne mi flancat o kakem spremenljivem vremenu in naravi! Kdor hoče v zrak, mora najprej dobro poznati vreme. Tudi vremenarji niso nič krivi. Prejšnji večer so napovedali nevihte za popoldne. Enako je kazalo kako uro ali dve pred poletom. Ko pa so se priprave na polet že začele, se je vreme hitro obrnilo. Takrat pa je treba uporabiti oč