Slovenija > Črna kronika
12 ogledov

Koprčan vdrl tudi v računalnike profesorjev na srednji šoli

Računalnik Shutterstock
21-letni Koprčan vdrl v informacijski sistem spletne trgovine ter v računalnike učiteljev in zaposlenih na eni izmed koprskih srednjih šol.

Koprski  kriminalisti  so  februarja prejeli prijavo samostojnega podjetnika  iz Obale, ki se ukvarja s spletno in klasično prodajo artiklov, da  je  neznani  storilec  neupravičeno  vdrl v informacijski sitem spletne trgovine  oz.  v  oškodovančev računalnik. Isti mesec so kriminalisti prejeli tudi prijavo srednje šole iz območja Kopra, da je neznanec vdrl v šolski informacijski sistem ter računalnike učiteljev in zaposlenih.

Preiskva je pokazala, da sta kaznivi dejanji povezani. V obeh primerih je storilec uporabil enak način; žrtvam je po elektronski pošti poslal vabljivo sporočilo s priponko, ki je dejansko vsebovala zlonamerno škodljivo programsko kodo.

Ko  je uporabnik odprl priponko v elektronskem  sporočilu,  si  je  nevede  naložil  zlonamerno škodljivo  programsko  kodo,  ki  je  storilcu  omogočala popoln nadzor nad okuženim  računalnikom  in  pridobitev  vseh uporabniških imen in gesel ter ostalih osebnih podatkov, shranjenih v okuženem računalniku.

Na takšen način je napadel najmanj 1.450 elektronskih naslovov, v najmanj desetih primerih pa mu je uspelo neupravičeno vdreti v računalnike in neovirano dostopati do podatkov.

Policisti so ugotovili, da je računalniški goljuf 21-letnik z območja Kopra, pri katerem so opravili hišno preiskavo in v njegovih računalnikih pridobili potrebne dokaze za storitev petih kaznivih dejanj napada na informacijski sistem (za katerega je zagrožena kazen do dveh let zapora), kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov (za katerega je zagrožena kazen do treh let zapora) in kaznivega dejanja izdelovanja ter pridobivanja orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje (za katerega je zagrožena kazen zapora do enega leta).

Poskrbite za varnost!

Ob  preiskavi  teh  kaznivih  dejanj  se  je  ponovno  potrdilo dejstvo, da uporabniki  lahko  največ  postorijo  sami  za  varnost  svojih  podatkov v računalnikih. Potrebna je uporaba in posodabljanje protivirusnih programov, redno  posodabljanje  operacijskega  sistema  in  programske  opreme, redna zamenjava  uporabniških  imen  in gesel. 

Pri uporabi elektronske pošte  je potrebno  biti  pozoren   na  vabljiva  elektronska  sporočila,  v  katerih storilci  zavajajo žrtve o dobitkih na loterijah, plačilu zapadlega računa, posredovanju  tekstovnih in slikovnih datotek v priponki in podobno,  vse z namenom,  da  bi  žrtve  z  odprtjem  priponke namestile na svoj računalnik škodljivo   zlonamerno   programsko  kodo  in  s  tem  storilcem  omogočile neupravičen vdor do njihovih računalnikov.

Komentarjev 2
  • AlexG 14:13 05.september 2014.

    Ne boš verjel, ampak še raje odpirajo če so .exe in še raje če jim antivirus začne utripat po ekranu in lepo dajo "razumem tveganje, odpri vseeno..." :)

  • maliking 12:33 05.september 2014.

    Samo bedaki in to dejansko BEDAKI odpirajo priponke od neznanih pošiljateljev, zato, prav jim je!