Slovenija > Črna kronika
217 ogledov

Kordež za zapahi sedem let in šest mesecev

Bine Kordež. Žurnal24 main
Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež gre po priznanju krivde v ponovljenem postopku v zapor za sedem let in šest mesecev. Pri kazni so upoštevali, da je že prestal leto in tri mesece zapora ter da je bil že obsojen na osem mesecev zapora zaradi ponarejanja listin.

Kordež, ki je s tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde za 11 kaznivih dejanj, bo moral plačati tudi denarno kazen v višini 23.500 evrov. Kot smo že poročali, poglavitni pobudnik sklenjenega sporazuma je bil prav Bine Kordež.

V obtožnici specializirano državno tožilstvo Kordežu očita nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Tožilec je na sodišču pojasnil, da se je v zadnjih letih nabral niz kazenskih ovadb zoper Kordeža, zadnja je bila podana novembra lani. Šlo je za več primerov zlorabe položaja.

Kordež se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel decembra 2010, pol leta po prevzemu Merkurja, s tožilstvom pa se je zadnje mesece pogajal pred ponovljenim sojenjem v primeru preprodaje trgovskega centra Primskovo.

V tem primeru je bil obsojen zaradi zlorabe položaja, in sicer na zaporno kazen šest let in pet mesecev zapora, a je vrhovno sodišče, potem ko je bil Kordež že več kot leto dni za zapahi, deloma ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo, Kordeža pa poslalo iz zapora.

Tožilstvo je po razveljavljeni sodbi decembra vložilo novo neposredno obtožbo zoper Kordeža, v katero je vključilo celotno serijo spornih poslov, od preprodaje centra Primskovo, prek prenosa preostalih centrov na družbo HTC Dva do financiranja lastninjenja Merkurja prek obvodov.

V obtožnici je specializirano državno tožilstvo Kordežu očitalo nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Tožilec je na sodišču pojasnil, da se je v zadnjih letih nabral niz kazenskih ovadb zoper Kordeža, zadnja je bila podana novembra lani. Šlo je za več primerov zlorabe položaja.

Komentarjev 3
  • Johan Spohan 21:00 21.januar 2016.

    Kaj pa drugi (Bavčar, Zidar...), ki so ne samo naredili škodo so še pobasali milijone pa so sedaj tako "bolni" da ne morejo v arest.

  • drejca1 20:51 21.januar 2016.

    Jst bi šla tud za sedem let v arest, pa 200 milijonov imela.

  • Majazmaja 16:53 21.januar 2016.

    7 let? Tip je povzročil za 100 milijonov eur škode, nekaj si jih je pa 'nabasal' v žepe! V arest bi moral za 70 let, pa ključ bi morali izgubiti!