Slovenija > Črna kronika
436 ogledov

Kos: pred usmrtitvijo so se molče postavili v vrsto

Franc Kos. Dolga leta je živel v Srbiji, lani pa so ga prijeli, ko se je želel v Interpol
Franc Kos je na pričanju podrobno opisal potek poboja, ki ga je njegov odred izvedel v Srebrenici.

Slovenski državljan Franc Kos, ki mu v BiH skupaj s še tremi soobtoženimi sodijo zaradi sodelovanja v genocidu v Srebrenici leta 1995, je na sodišču v Sarajevu v torek pričal v zvezi s streljanjem več kot 800 Bošnjakov na Branjevu v občini Zvornik. Ob tem je podrobno opisal potek streljanja in zatrdil, da so v njem sodelovali vsi obtoženi.

Kos, ki je bil med vojno v BiH poveljnik voda 10. diverzantskega odreda, je na sojenju pojasnil, da so pripadniki odreda vojske Republike srbske s strojnicami streljali na ujetnike, ki so jih pred tem v skupinah vodili iz avtobusa, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

Poleg Kosa so obtoženi še Stanko Kojić, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja. Obtožnica jih bremeni, da so kot pripadniki 10. diverzantskega odreda streljali na ujetnike. Kos in Kojić naj bi glede na obtožnico med pobitimi Bošnjaki še preverila, ali je kdo streljanje preživel. Če sta kakega našla, sta ga pokončala s strelom v glavo.

Molče odšli do kraja poboja

Kos je v torek še povedal, da so pripadniki 10. diverzantskega odreda sodelovali v poboju okoli 300 ujetnikov, nato pa so prišli pripadniki neke druge enote in nadaljevali s streljanjem ostalih ujetnikov.

Na vprašanje sodišča, kako so se vedli ujetniki, medtem ko so jih vodili na likvidacijo, je Kos odgovoril, da so v glavnem molčali in mirno odšli do kraja poboja, kjer so se postavili v vrsto, on in pripadniki njegovega voda pa so nato streljali nanje v hrbet. Kot je še pojasnil, so vsi obtoženi sodelovali v streljanju na Branjevu.

Sojenje Kosu in trojici soobtoženih se je začelo 14. decembra lani. Njegov odvetnik je takrat dejal, da Kos ne zanika sodelovanja pri streljanju Bošnjakov na Branjevu julija 1995, ne pristaja pa na to, da je storil genocid.

Kos ima slovensko državljanstvo in državljanstvo BiH. Prijeli so ga 19. aprila na hrvaško-srbski meji in ga nato predali BiH. Zaradi sodelovanja pri pokolu v Srebrenici je bila za njim razpisana tudi mednarodna tiralica.

Komentarjev 4
  • privat 19:04 26.november 2011.

    Kako je njegovi familiji...kaj mirno spijo??

  • robocop 18:43 23.november 2011.

    ovi razlaga kako so pobili 300 ljudi,pa saj ne morš verjet.najmanj 300 metkov bi mu morali v glavo spustit:)

  • vrtnica 17:45 23.november 2011.

    zaradi takšnih ljudi bi morala biti smrtna kazen....