Slovenija > Črna kronika
12188 ogledov

Kradel cerkveni les in zahteval seks od šolarke

Spolno nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Franc Vinšek se na novomeškem sodišču zagovarja zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Triinpetdesetletni Franc Vinšek ima debelo kartoteko. Blizu petdesetkrat so ga ovadili zaradi različnih grehov, od premoženjskih kaznivih dejanj in goljufij, do groženj in nasilništva ter spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, za katerega je bil danes razpisan predobravnavni narok na okrožnem sodišču v Novem mestu. Ob tem je kršil cestnoprometne predpise in vozil brez vozniškega dovoljenja, zato so mu zasegli več vozil, povoziti pa je celo skušal policistko.

Franc Vinšek | Avtor: D. M. Franc Vinšek D. M.
Žagal celo ponoči

V preteklosti je bil obsojen že na 16 let in pol zapora, izpustili so ga spomladi 2015 po prestanih dveh tretjinah kazni. Toda odločitve, da se bo na prostosti preživljal s poštenim delom, odprl je podjetje za sečnjo in spravilo lesa, se ni dolgo držal. So pa bila nova kazniva dejanja pogosto povezana z njegovim novim delovnim področjem – drevesi.

Vinšek, ki je nekdaj živel v Posavju, nato pa se očitno preselil na Dolenjsko, v okolico Novega mesta, je v sostorilstvu med drugim drvaril v okolici Žužemberka, in to celo ponoči. Eden od oškodovancev je bil ob enajst hrastov, jelko, gorski javor, po dve lipi in bela gabra, vsega skupaj 44 kubičnih metrov lesa, vrednega 7000 evrov. Drugi je ostal brez hrasta, žužemberška župnija pa treh hrastov, jelke in bukve, vsega je bilo 13 kubikov.

Predlani so policisti iz Dolenjskih Toplic Vinška ustavili v Soteski, ko je s prijateljem prevažal deblo javorja, ukradenega v državnem gozdu na območju Podstenic. Kje sta ga posekala, nista znala pojasniti. Za to tatvino mu še niso sodili, se je pa znašel tudi v drugih kazenskih posotopkih. Po poročanju Slovenskih novic ima na novomeškem okrajnem sodišču odprte štiri zadeve, dve na tamkajšnjem okrožnem sodišču, najmanj eno v Trebnjem, Krškem in Brežicah, trenutno pa prestaja leto in pol dolgo zaporno kazen na Dobu, od koder so ga včeraj v lisicah pripeljali pred novomeškega okrožnega sodnika Petra Žnidaršiča.

Izpad v sodni dvorani

Predobravnavni narok zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let bi moral biti javen, saj ne obramba in ne tožilstvo nista podala vloge za izključitev javnosti, bi se pa zagotovo brez navzočnosti novinarjev odvijala glavna obravnava.

Zgodilo se je drugače: ko smo novinarji fotografirali Vinška – za kar smo seveda dobili dovoljenje sodišča – je doživel histerični napad, koračil po dvorani gor in dol, vpil, da delamo sramoto njegovi družini in da na naroku ne more več sodelovati. Sodnik Žnidaršič je nato izključil javnost zaradi zaščite njegovih svojcev – imel naj bi tri otroke, od tega dva že polnoletna – in oškodovanke, zato nismo slišali obtožnice in tudi ne vemo, ali je Vinšek očitano dejanje priznal ali ne. Že takoj po napadu na mladoletnico pred dvema letoma pa smo izvedeli, da naj bi v spolne odnose silil romsko šolarko.

Javen bo spet izrek sodbe, grozi mu več let zapora.

Komentarjev 20
  • Avatar pantani
    pantani 18:33 17.avgust 2023.

    Samo faco pogledaš,pa ti je vse jasno!!!

  • Sonja Gregorin 13:41 17.avgust 2023.

    TA IZPRIJENEC NI VEČ ZA NA PROSTOST,ŠE NAJMANJ PA V BLIŽINI OTROK! KAZNI SO VELIKO PREMILE ZA TAKŠNE ZLOČINE. NUJNO IN ŽE DESETLETJA POLITIKI OBLJUBLJAJO SODNI REGISTER SPOLNIH PRESTOPNIKOV,KI GA IMA DOMALA ŽE SKORAJ VSAKA DRŽAVA-UBOGA DEKLICA..PRAV JE,DA STE OBJAVILI ...prikaži več FOTOGRAFIJO.SAMO TAKO NAPREJ. VSI IMAMO OTROKE,ZELO SE BOJIMO ZANJE.NISO VEČ VARNI.

  • Anja1956 10:03 17.avgust 2023.

    Ta ni nič drugega kot navaden 'kurji tat'! Lopovi se vam smehljajo iz TV zaslonov in imate jih za gospode !!!