Slovenija > Črna kronika
77 ogledov

Kranjski župan prometno nesrečo povzročil mrtvo pijan

boštjan trilar mediaspeed
Kranjski policisti so zaključili preverjanje prometne nesreče kranjskega župana Boštjana Trilarja, ki jo je povzročil pred tremi tedni. Kako se ob tako visoki koncentraciji alkohola v krvi obnaša človek in kakšna kazen mu sledi?

Kranjski župan Boštjan Trilar je na Škofjeloški cesti v Kranju zaradi neupoštevanja pravil varne vožnje z občinskim avtom trčil v drugega voznika, ki je vozil kombi. Preizkus alkoholiziranosti je Trilar takrat odklonil in je bil zato pridržan, policisti pa so proti njemu zaradi suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa vodili predkazenski postopek, ki je potrdil utemeljen sum, da je storil kaznivo dejanje. Prav tako naj bi se Trilar do policistov obnašal zelo nespoštljivo, med drugim jih je imenoval za "mucke", skušal pa naj bi tudi prikriti dejstvo, da je bil za volanom, tako da je na kraj nesreče poklical svojo partnerico. 

Kot so danes sporočili kranjski policisti, je strokovni pregled, ki so ga opravili po prometni nesreči, pri Trilarju potrdil vpliv alkohola nad dovoljeno mejo in je pokazal rezultat več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi.

"Pojasnjujemo še, da so policisti v preverjanju okoliščin nesreče kljub nekaterim nasprotujočim izjavam na kraju ovrgli možnost, da bi povzročiteljevo vozilo v času nesreče vozil kdo drug."

Ostale podrobnosti prometne nesreče so predmet kazenske ovadbe in obvestila kranjskemu
okrožnemu državnemu tožilstvu.

Kakšna kazen grozi županu?

Župan Trilar je bil politično že kaznovan s tem, da je po nesreči v kranjskem mestnem svetu ostal brez koalicije, saj ga podpirajo le še člani njegove svetniške skupine, ostali so ga pozvali k odstopu, čemur pa se je uprl. 

Poročali smo tudi, da je Trilar v nesreči povzročil za skoraj 11 tisoč evrov škode, ki jih bo moral poravnati iz svojega žepa, saj kasko zavarovanje v primerih alkoholiziranega povzročitelja ne velja. 

Župan Trilar pa bo imel v nadaljnem postopku še veliko opravka s sodiščem. Vožnja pod vplivom alkohola z več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi je po 324. členu kazenskega zakonika opredeljena kot kaznivo dejanje zoper varnost javnega prometa. "Če ima dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena za posledico prometno nesrečo z lahko telesno poškodbo ene ali več oseb, se storilec kaznuje za dejanje iz prvega odstavka z denarno kaznijo ali zaporom od treh mesecev do treh let in s prepovedjo vožnje motornega vozila."

Če bo Trilar, ki je bil sicer v preteklosti celo na čelu enega večjih generalnih avtomobilskih zastopnikov v državi, v okviru t. i. rehabilitacijskega programa želel obdržati izpit, ga čaka nujen pregled pri pooblaščeni ustanovi medicini dela, prometa in športa, prav tako pa bo moral opraviti psihosocialno delavnico AVP, morda pa celo zdravljenje odvisnosti od alkohola. Usoda njegovega izpita je v rokah sodišča.

Zdaj je jasno, zakaj je policaje nazival za "mucke"

Stopnja alkohola v Trilarjevi krvi je sicer za več kot dvakrat prekoračila mejo 0,52 mg alkohola na liter krvi, ki je po pravilih že dovolj, da voznik dobi vseh 18 kazenskih točk in najmanj 1.200 evrov kazni. 

Iz razpredelnice o vplivu alkohola na telo agencije za varnost v prometu, ki jih je v svoji diplomski nalogi povzel Savo Vujanović, je razvidno, da se pri stopnji alkohola 1,0 do 1,5 grama na kilogram krvi: 

- Poslabšajo intelektualne funkcije in koordinacije premikanja.
- Močneje se izražajo napake pri hoji in kretnjah, pogosto se pojavi bruhanje.
- Človek, ki se nahaja v tem stanju pijanosti, si pogosto želi malo ležanja.

Glede na odzivanje Trilarja po nesreči pa je že bolj spadal v naslednjo kategorijo med 1,5 in 2,5 grama na kilogram krvi:

- Pojavi se veliko samozaupanje, človeka pa občasno zajame spanec.
- Nastopi nesposobnost koncentracije in presoje.
- Človek izgublja ravnotežje, pri hoji se navadno ziblje.
- Pogosto postane nasilen in predrzen.

andrej.leban@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • Žurnalček 15:18 04.marec 2016.

    Napil se je za svoj denar , škodo bo plačal iz svojega žepa , ostal bo brez SVOJEGA vozniškega in ON bo moral na ponovni izpit , ne vi ! Tisti Slovenc , ki še ni bil tako pijan kot ...prikaži več on z 2 promila NI Slovenc ! Kako vas ni sram tlele moralizirat , ko ste VSI isti in to ne samo moški , tudi babe !

  • Žurnalček 15:12 04.marec 2016.

    Andrej Leban , srčno želim , da te Župan toži za enih 20.000 € , da ti zapre to lajavo goflo ! Še noben Slovenc ni bil mrtvo pijan pri 2 promilah alkohola ! Še noben ! Če je pa ...prikaži več tebi žena dajala vsevprek , ko je bila vinjena in se je ven zvlekla , da je bila mrtvo pijana , te je nategnila in ti obenem vsadila augenmas , ki niti slučajno ne odgovarja resnici !

  • Estok 15:29 03.marec 2016.

    boš isto pameten, ko bo zbil tvojga otroka? poskušaj, ampak res zgolj poskušaj si predstavljati tisto situacijo...