Slovenija > Črna kronika
239 ogledov

Kriminalist: Dogovora z Mikužem ni bilo

Dejan Jurič Nataša Čepar
Zadeva Prijatelj. Na obravnavi so zaslišali šefa koprskih kriminalistov Deana Juriča.

"Ali ste opustili kazenski pregon proti Marjanu Mikužu, ker je postal tajni policijski sodelavec," je spraševal obtoženi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj.

Obtožnica ga bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril v zvezi z nepremičninskimi posli Luke Koper. V zadevi so soobtoženi še nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar in novogoriški poslovnež Marjan Mikuž ter njegova uslužbenka Loredana Bratož.

Niso opustili pregona

"Nobenega takega dogovora ni bilo," je na Prijateljevo vprašanje odgovoril Dean Jurič, prvi koprski kriminalist, ki se je večnoma spomnil le, da je sprejel ovadbo Marjana Mikuža in izvedel aretacijo tedanjega poslanca v slovenskem parlamentu Prijatelja.

Operativno pa je zadeve vodil njegov podrejeni, zato se o številnih podrobnosti iz postopka Jurič ni mogel izrekati. Mikuž naj bi bil ovaden zaradi domnevno spornih skoraj deset milijonov evrov nakazil na njegovo podjetje in na njegov osebni račun. Tožilka je na Prijateljevo vztrajanje, da je šlo za dogovorno opustitev pregona proti Mikužu, odgovorila, da je omenjena zadeva še odprta, zato njegovi očitki ne držijo.

Krivdo zavrača

Prijatelj je med drugim skušal od Juriča dobiti potrditev, da je bila policija tista, ki je Mikužu naročila naj denar, ki mu ga naj bi bil dolžen, izroči v gostilni, ne pa da mu ga nakaže na bančni račun. Sodnica Orjana Trunkl ga je opozorila, da so to že razčistili v prejšnjem postopku, v katerem je Prijatelj pravnomočno obsojen. "Pravnomočna obsodba je, a ni dokončna," ji je zabrusil nekdanji poslanec. Omenil je tudi, da je njegova stranka SNS proti Juriču vložila kazensko ovadbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.