Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Kriminalisti danes na uradu za intelektualno lastnino

Direktor urada za intelektualno lastnino Jurij Žurej sumi, da so v elektronskem Žurnal24 main
Kriminalisti so v okviru predkazenskega postopka danes obiskali urad za intelektualno lastnino.

Na Policijski upravi Ljubljana so z izjavami v zvezi z obiskom skopi, saj da so v fazi, v kateri "podrobnosti ne bi razkrivali", so pa potrdili, da so kriminalisti izvedli določene aktivnosti na sedežu urada.

Kot so pojasnili na policiji, pa so aktivnosti v zvezi s to preiskavo potekale že veliko prej. "Gre za zbiranje obvestil, povezanimi s sumi storitve kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti," so dejali in dodali, da gre za področje gospodarskih kaznivih dejanj.

Žurej: ne gre za preiskavo, ampak zbiranje informacij

Ali bodo kriminalisti še obiskali urad, bo odvisno od samega predkazenskega postopka - treba je namreč zbrati vso dokumentacijo, jo preučiti in se nato odločiti, kakšne aktivnosti se bodo odvijale naprej, so še pojasnili na policiji. "Kriminalisti so urad obiskali v sklopu zbiranja informacij, to ni preiskava," je povedal direktor urada Jurij Žurej.

Po njegovih pojasnilih so se za obisk urada odločili na podlagi anonimne prijave, zanimajo pa jih informacije o svetovalnih pogodbah in zaposlitvi projektne skupine. Pri svetovalnih pogodbah gre po Žurejevih navedbah predvsem za tiste, s katerimi so izvajali revizije preteklega poslovanja na uradu ter ugotavljali pravilnosti ali nepravilnosti pri delovanju, pa tudi tiste pogodbe, s katerimi so uradu predlagali, kako izboljšati redno poslovanje pri upravnem procesu.

Med drugim gre za pogodbo o reviziji informacijsko-tehnološkega sistema - pregled IT strukture in optimizacije tega sektorja v uradu, pregled o nakupu IT dokumentarnega sistema - kako se je kupil in zakaj na takšen način, pregled izdaje odločb in njene optimizacije, naročili pa so tudi predlog statusnega preoblikovanja urada, je pojasnil direktor urada. Pri projektni skupini gre po njegovih besedah za zaposlitev za določen čas, in sicer za dve leti, kriminaliste pa je zanimalo, kako so na uradu te ljudi zaposlili.

"Projektna skupina se ukvarja izključno s tem, da pomaga slovenskemu gospodarstvu in univerzam. Pomoč, ki jo skupina nudi gospodarstvu, pa je brezplačna," je poudaril in dodal: "Vse te podatke ima tudi ministrstvo za gospodarstvo, brez njihovega podpisa ne moremo skleniti nobene pogodbe".

"Vihar v kozarcu vode"

"Po mojem prepričanju - večino pogodb so pregledale že notranje revizije in proračunske inšpekcije - je tukaj 'vihar v kozarcu vode' z namenom medijskega linča direktorja," je izpostavil. Na vprašanje, kdo bi lahko podal prijavo, pa je Žurej odgovoril: "Interesentov je veliko. Vsi tisti, ki si ne želijo, da bi se določene stvari, ki se morajo razrešiti in ki vplivajo na njihove interese, tudi ekonomske, lahko razrešile, in bi se z razrešitvijo določenih primerov njihova situacija spremenila."

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:34 23.marec 2012.

    Hja zgleda, da je imel na računalniku namontiran nelegalni Windovs