Slovenija > Črna kronika
9 ogledov

Kriminalisti z FBI nad kiberkriminal

Žurnal24 main
Slovenski policisti v sodelovanju z ameriškim FBI preiskujejo domnevna kazniva dejanja s področja računalniške kriminalitete. Osumljeni naj bi bili trije mladi mariborski računalničarji.

"V sklopu teh aktivnosti so slovenski policisti že opravili več hišnih preiskav in več razgovorov s slovenskimi državljani. Preiskava je v začetni intenzivni fazi in bo obsežna, saj je bilo zaseženih veliko računalnikov in druge računalniške opreme. Sama preiskava je prav tako vezana na mednarodno policijsko sodelovanje," so sporočili z Generalne policijske uprave.

Zaradi interesa preiskave niso želeli razkriti podrobnosti.

Iščejo mariborske hekerje
FBI naj bi skupaj s slovenskimi organi preiskoval trojico nekdanjih študentov mariborske fakultete za računalništvo in informatiko, vse mlajše od 25 let, pišejo Slovenske novice. Ti naj bi bili tesno povezani s špansko organizacijo z imenom Mariposa Network.

Zanjo naj bi izdelali najučinkovitejši računalniški virus, ki je okužil 13 milijonov računalnikov po domovih, univerzah, podjetjih in vladnih organizacijah. Z njegovo pomočjo so na daljavo kradli podatke o kreditnih karticah, gesla za spletno bančništvo in druge zaupne informacije, med žrtvami pa se je znašlo tudi veliko največjih ameriških podjetij in bank. Zaradi tega je primer začel preiskovati tudi FBI.

Mariborčani naj bi z virusom, ki se izogne vsem protivirusnim sistemom in programom, tudi mastno zaslužili. S španskimi naročniki naj bi se dogovorili, da bodo za vsak računalnik, ki se bo okužil z virusom, dobili nekaj deset centov nagrade. Za zdaj naj ne bi nikogar pridržali, preiskava še poteka, FBI pa naj bi naše organe zaprosil, ali lahko zaslišanje opravijo osebno.

Zaradi računalniške kraje podatkov so španske oblasti marca letos aretirale tri španske državljane. Glavni osumljenec, 31-letnik s spletnim imenom Netkairo, naj bi se večinoma preživljal tako, da je manjšim kriminalnim združbam prodajal podatke o kreditnih karticah in gesla za spletno bančništvo. Ti pa so nato praznili račune okuženim uporabnikom.

Ni pa se zavedal pomembnosti podatkov, ki jih je pridobil, saj bi z njimi lahko izvedel ogromen spletni teroristični napad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.