Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

"Kriminalno ovinkarjenje"

Zoran Janković Špela Mohorič
Novi zapleti okoli podjetji družine Janković. Hribarjeva: "Njegove interpretacije so premalo."

Sociologinja in publicistka Spomenka Hribar je za časnik Finance komentirala novo razkrite sporne posle, povezane s podjetji družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Kot je dejala, gre za kriminalno ovinkarjenje, Janković pa bi moral po njenem mnenju "dati na mizo vse dokumente, da bi javnost natančno vedela, kaj je bilo s tem denarjem". Drugačnega mnenja je znani zdravnik Rajko Kenda, ki svoje podpore Jankoviću ne bo umaknil, pač pa pričakuje, da bodo organi pregona zadevo razčistili "in da bo Janković držal besedo in odstopil z vseh funkcij, če mu bo karkoli dokazano".

Nepravilno vračanje DDV

Kot poroča časnik Dnevnik, pa na Davčni upravi RS (Durs) sumijo, da so podjetja družine Janković neupravičeno obračunavala več kot pet milijonov evrov odbitka oziroma vračila DDV. Posle so na Dursu izpostavili kot primer sheme, pri katerem neka družba navidezno proda nepremičnino povezani osebi, da bi pridobila likvidna sredstva iz naslova presežka DDV.

Očetu nakazovala, upnike oškodovala

Dnevnik še piše, da je iz davčne preiskave razvidno, da sta podjetji Jureta in Damijana Jankovića Electa Inženiring in Electa Naložbe na osebni račun Zorana Jankovića nakazali vsaj tri milijone evrov.  Kot poroča časnik, naj bi šlo za povračilo kupnine za Electo Inženiring iz leta 2004, ki jo je Zoran Janković prodal sinovoma, ni pa dobil nakazano nič od skupno 7,89 milijona evrov kupnine, pač pa je sredstva posodil nazaj Electa Holdingu. Na Dursu sumijo, da je zaradi vračanja prišlo do oškodovanja upnikov.

Durs pa ugotavlja še, da Electa Inženiring, čeprav ima blokirane račune, nemoteno posluje in vlaga v gradnjo 45 stanovanjskih hiš na Vrhniki. Formalno poslovanje poteka prek KLM Naložb.

Mol: Janković ni predlagal spremembe namembnosti

Mestna občina Ljubljana pa se je danes odzvala na navedbe, da je v času županovanja  Jankovića s sprejetim prostorskim planom julija 2010 spremenila namembnost zemljišča v lasti podjetja Baza Dante.

"Zemljišče, ki je v lasti podjetja Baza Dante, je del večjega območja urejanja, ki je bilo v dolgoročnem planu občin in mesta Ljubljane iz leta 1986 že zazidljivo in namenjeno inštitutom in univerzi. Torej, ne gre za 15.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče ampak za 227.000 kvadratnih metrov veliko območje urejanja (kjer se nahajajo tudi omenjena zemljišča)," so sporočili z mestne občine.

"Za območje je bila že v dokumentu Prostorska zasnova MOL, ki ga je Mestni svet MOL sprejel leta 2002, predlagana sprememba namembnosti iz dotedanje rabe  v različne druge rabe - proizvodnjo, centralne dejavnosti in stanovanja. Gre torej za dokument, s katerim je MOL že pred leti začrtala strateške usmeritve razvoja v prostoru. V prvi javni razgrnitvi OPN MOL meseca marca 2008 je bila, na podlagi dodatnih strokovnih preveritev in rezultatov multidisciplinarnega projekta Vizija 2025, tudi formalno predlagana sprememba namembnosti v splošne stanovanjske površine, kar je Mestni svet MOL s sprejetjem prostorskega načrta julija 2010 tudi potrdil," dodajajo.

Župan Zoran Janković torej "ni tisti, ki je predlagal spremembo namembnosti omenjenega zemljišča, zato so vsa namigovanja in obtožbe o njegovi vpletenosti v spremembo namembnosti zemljišč neutemeljena in neresnična," še dodajajo na mestni občini.

Podjetje Baza Dante je pet mesecev pred spremembo namembnosti nekaterih zemljišč ta odkupila od 20 lastnikov, kar naj bi nakazovalo, da so vedeli za spremembno namembnosti. Dokumenti davčne uprave medtem kažejo, da je podjetje posojila od konzorcija Grep nakazalo Electi Damijana Jankovića. Uradni podatki kažejo, da je Electa prodala nepremičnine, ki niso njene, smo pisali včeraj.

 

Komentarjev 14
  • vladek 13:28 14.junij 2012.

    dokler imajo še vedno oblast,strici,udbovci in komunisti,JJ ima roke zvezane,ker se boji za svojo familijo

  • nostradamus 07:07 25.maj 2012.

    electe - klm in vsa njihova vsporedna podjetja ne delajo nic na racunih so milijonski minusi zivijo pa kot se spodobi za bogate arabske sejke ???

  • vidralas 20:07 23.maj 2012.

    Zgornji komentar je namenjen 1111.