Slovenija > Črna kronika
37 ogledov

Kriv! Pet let zapora!

1/2
Žurnal24 main
Roberta Zavašnika je sodišče spoznalo za krivega v primeru Lipa. Obsodili so ga na pet let zapora.

Robert Zavašnik je obsojen na pet let zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti, zaradi katere so umrla tri dekleta. Zavašnikov zagovornik Milan Vajda sodbe ni komentiral, tožilka Tatjana Devčič Svetek pa je dejala, da je z njo zadovoljna.

Sodba je namreč sledila navedbam obtožbe, je pojasnila tožilka, ki je sicer zahtevala kazen zapora sedmih let. A tudi za izrečeno petletno kazen pravi, da je "resna in dovolj visoka". Pritožila se sicer bo, a za to, da ne bi prišlo do nižanja kazni, kar bi se lahko zgodilo v primeru pritožbe nasprotne strani.

Zavašnik je bil spoznan za krivega povzročitve splošne nevarnosti s hudimi posledicami. Sodni senat je tožilki pritrdil tudi v tem, da je šlo za zavestno malomarnost. Lastnik Lipe je bil namreč večkrat opozorjen, da lahko pride do tragičnih posledic. Na kršitve so ga opozarjale policija in pristojne inšpekcije, a je zavzel stališče, da mu vsi želijo nekaj hudega, so mu nevoščljivi in mu mečejo polena pod noge.

Sodni senat, ki mu je predsedoval sodnik Srečko Škerbec, je prepričan, da je Zavašnik vedel, da lahko pride do takšnega položaja, a je lahkomiselno menil, da se to ne bo zgodilo. Ker pa se je zabava dogajala na pragu božično-novoletnih praznikov, bila predvsem med mladostniki močno oglaševana, napovedan je bil znan DJ, tovrstne zabave pa so potekale že prej, se je po njihovem mnenju Zavašnik zavedal, da bo obisk mladine velik.

Tragedija pred Lipo
Triindvajsetega decembra 2005 je množica obiskovalcev nekaj pred 22. uro pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah do smrti poteptala dve mlajši dekleti, stari 15 in 17 let, tretje pa je zaradi poškodb umrlo v ljubljanskem kliničnem centru. Po dogodku je preiskovalni sodnik zoper Zavašnika odredil pripor, iz katerega je bil izpuščen marca 2006. Okrožno državno tožilstvo je marca 2007 zoper Zavašnika vložilo obtožnico, zoper katero sta se Zavašnik in njegov zagovornik pritožila. Ugovor zoper obtožbo pa je oktobra 2007 zunajpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil, zato je postala pravnomočna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.